Hoe haal je als werkgever het meeste rendement uit een sollicitatiegesprek?

Hoe haal je als werkgever het meeste rendement uit een sollicitatiegesprek?

Redactie Baaz
Als werkgever is het minstens zo belangrijk je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek als sollicitant. Wij geven je een aantal tips.

Er zijn boeken vol geschreven met tips om een sollicitatiegesprek te overleven. Juist, vanuit het perspectief van de sollicitant dus. Maar wordt er ook weleens stil gestaan bij de rol van de werkgever hierin? Logischerwijs is de werkgever doorgaans minder zenuwachtig dan de sollicitant, maar evengoed dient deze zich ook goed voor te bereiden. Met een goede voorbereiding bereik je immers wat je wilt bereiken: de juiste man op de juiste plek. Wij geven een aantal tips om als werkgever het meeste rendement uit het sollicitatiegesprek te halen.

Stel de sollicitant op zijn gemak.
Realiseer je dat de sollicitant in kwestie zenuwachtig kan zijn. Verplaats je in zijn positie en stel hem daarbij op zijn gemak. Bied wat te drinken aan, maak een grapje. Breek het ijs, zogezegd. Houd daarbij in het achterhoofd dat wanneer de sollicitant zich tijdens het gesprek op zijn gemak voelt, hij beter presteert en je dus ook beter na kunt gaan wat voor vlees je in de kuip hebt.

Stel geen doorsnee vragen.
Hoe zouden je vrienden je omschrijven? Wat zijn je drie beste eigenschappen? Dit zijn vragen waarvan de kans bestaat dat je geen realistisch antwoord krijgt. Bedenk je dat je met je de juiste vragen de meest realistische antwoorden ontvangt en dus ook 'de ware sollicitant' tegenover je aan tafel te zien krijgt.

Wees voorbereid.
Ga niet onvoorbereid het gesprek in. Het getuigt van weinig respect, bovendien levert het gesprek je niet op wat je wilt dat het oplevert. Zorg dat je weet wie je voor je hebt, hoe hij of zij heet, wat hij gedaan heeft en ga zo maar door. En pas daar je vragen op aan.

Denk na over wat je wilt bereiken met de openstaande functie.
Hoe ziet de functie eruit? Hoe ziet de ideale kandidaat eruit? Wat zijn de verwachtingen van functie en kandidaat? En stel daar -wederom- je vragen op af.

Proefdag/assessment.
Enthousiast over een aantal kandidaten maar nog niet 100% overtuigd? Ga voor een tweede ronde door middel van bijvoorbeeld een proefdag of assessment, voor bijvoorbeeld drie kandidaten. Kies vervolgens uit die drie sollicitanten de beste.

Wees duidelijk in het geval van afwijzingen.
Houd sollicitanten niet aan het lijntje. Wees duidelijk in het geval van afwijzingen. Doe dit niet per e-mail, de sollicitant in kwestie heeft immers tijd en energie in jouw bedrijf gestopt. Daar mag op z'n minst een eerlijke motivatie tegenover staan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie