ZZP'ers in de kunst geen spekkopers

ZZP'ers in de kunst geen spekkopers

Redactie Baaz

De helft van de ZZP'ers in de kunst verdient netto maximaal € 28,- per uur. Bijna 33 procent krijgt minder dan € 15,- per uur, zo blijkt uit onderzoek.

Aantal ZZP'ers in de kunst

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Lahaut op basis van een onderzoek dat Stichting Economisch Onderzoek deed in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Wanneer we naar alle ZZP'ers in Nederland kijken, werkt de helft voor netto € 36,- per uur en 15 procent voor minder dan € 15,- per uur. Het betekent dat ZZP'ers in de kunst slechter af zijn dan de gemiddelde freelancer, zo schrijft Trouw.

Stijging ZZP'ers in kunstsector

Het onderzoeksbureau signaleert een enorme stijging in het aantal ZZP'ers in de kunst. In 2010 waren er 38.500 ZZP'ers bij de podiumkunsten, beeldende kunst, bibliotheken, musea en erfgoedinstellingen. Dit aantal steeg in 2017 naar 59.000 ZZP'ers, een verschil van maar liefst 72 procent.

Freelancers

Zelfstandigheid in de kunst is daarmee flink omhoog gegaan en niet bepaald positief uitgepakt, waardoor mensen met een vaste baan in de kunst nu een hoger loon hebben dan freelancers. In andere sectoren verdient de bovenste 10 procent een stuk meer dan de 10 procent bestbetaalde kunstfreelancers.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie