Zzp'ers concurreren met lage tarieven
Zzp'ers concurreren met lage tarieven

Zzp'ers concurreren met lage tarieven

Redactie Baaz

Zzp'ers concurreren flink met elkaar in Nederland. Het onderzoeksrapport 'Opdrachten & tarieven' van onderzoeksmonitor ZZP barometer laat zien dat bijna de helft van de ondervraagden een te laag uurtarief vraagt voor hun diensten.

In het rapport van ZZP barometer worden 1673 zzp'ers uit diverse branches ondervraagd. Van deze respondenten werkt 57,8 procent met een vast tarief voor hun diensten. 49,1 procent van deze groep zegt echter dat het een (te) lage prijs vragen om te kunnen concurreren. 19,5 procent zegt te werken met een 'fixed-fee', waarbij er een vast bedrag staat voor een opdracht. Slechts 6 procent werkt met een prestatieloon waarbij de resultaten de uiteindelijke beloning bepalen.

Lage tarieven

Dat ongeveer 474 van de 1873 ondervraagde zzp'ers een laag of zelfs te laag tarief vraagt voor hun diensten is niet zo heel vreemd. Volgens hen komt dit omdat opdrachtgevers tarieven zwaarder wegen dan de   kennis of ervaring van zzp'ers.
Vergeleken met 2011 zijn uurtarieven in 2012 met 9,1 procent gedaald: van €89,69 naar €81,57. Zzp'ers gaan dus mee met de trend tarieven te verlagen om opdrachten binnen te halen.

Opdrachten

Zzpérs halen hun opdrachten vooral binnen door mond-tot-mondreclame (23,1 procent), het fysieke, zakelijk netwerk (17,5 procent) en bemiddelingsbureaus (16,3 procent). Wel is een grote meerderheid van 66,7 procent het ermee eens dat het gebruik van sociale netwerken in de werving toeneemt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie