Zzp’er in de bijstand hoeft pensioen niet aan te spreken

Zzp’er in de bijstand hoeft pensioen niet aan te spreken

Redactie Baaz

Zzp’ers met een gemiddeld pensioen hier voortaan geen aanspraak meer op te doen wanneer ze in de bijstand belanden.

De ministerraad stemde vanmiddag in met het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma om zzp’ers met een pensioen onder de 250.000 euro niet langer te verplichten dit geld eerst aan te spreken wanneer zij een bijstandsuitkering aanvragen. Hiermee hoopt de staatssecretaris dat meer zzp’ers besluiten om te sparen voor een pensioen. Op dit moment sparen veel van de ruim 800.000 zelfstandigen in ons land nauwelijks voor hun oudedagsvoorziening. Veel zzp’ers doen dit niet uit angst dat ze, mochten ze in de bijstand belanden, eerst hun opgebouwde pensioen moeten opeten.

De nieuwe wet moet op 1 januari 2016 ingaan, maar gemeenten kregen eind vorig jaar al het verzoek om hier dit jaar al rekening mee te houden. Hiervoor is toen 41 miljoen euro vrijgemaakt. Het wetsvoorstel wordt nu eerst aan de Raad van State gezonden en moeten vervolgens nog door de eerste en tweede kamer worden goedgekeurd.

In het wetsvoorstel staat ook dat werknemers die overstappen naar een bestaan als zzp’er voortaan meer tijd krijgen om te beslissen of ze aangesloten willen blijven bij hun pensioenfonds. De termijn staat nu bij sommige pensioenfondsen op drie maanden, maar wordt in de nieuwe wet opgerekt naar negen maanden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie