Zzp'er bezorgd om wetswijzigingen

Zzp'er bezorgd om wetswijzigingen

Redactie Baaz

Zzp'ers maken zich zorgen en dat doen ze niet zonder reden. Onder meer het afschaffen van de zelfstandigenaftrek en het verplicht stellen van verzekeringen en pensioenopbouw houden de gemoederen bezig, zo blijkt uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts en Dutch Network Group onder honderd zelfstandigen.

Zzp'ers maken zich zorgen

Zzp’ers zijn onafhankelijk, maar moeten daarom ook alles zelf regelen. Dat kan voor problemen zorgen. Uit het eerste ZP Facts rapport van 2016 komt naar voren dat de hoogte van het tarief (2,86 op een schaal van 5) en het binnenhalen van voldoende opdrachtgevers (3,02) de grootste kopzorgen opleveren voor zzp’ers. Zowel de oudere als de jongere generatie zelfstandigen zien hun pensioenopbouw als een heikel punt. Op de genoemde schaal ligt dit bij zzp’ers van 35 jaar en jonger op 2,77; ongeveer even hoog als bij de oudere generatie. De jongere zzp’er maakt zich tevens zorgen over het krijgen van een hypotheek voor een eigen woning. Daarnaast blijken veel zzp’ers zich zorgen te maken over wetswijzigingen, zoals de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die de VAR moet vervangen. De onrust hierover speelt al sinds 2014 en de wet moet nog door de Eerste Kamer.

Rechtstreeks inhuren

De onrust onder zzp'ers neemt toe door de berichtgeving van opdrachtgevers die het niet langer aandurven zzp’ers rechtstreeks in te huren. Gert-Jan Schellingerhout, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: 'Wij zien die beweging bij opdrachtgevers ook. En ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen, er komt nogal wat op de bedrijven af. Organisaties hebben in steeds grotere mate de wens gebruik te maken van de kennis en kunde die bij zelfstandig professionals aanwezig is, maar willen daarbij wel alle risico’s buiten de deur houden. Zeker het risico op naheffing van sociale lasten.'

Het debat over de Wet DBA in de Eerste Kamer vindt plaats op 26 januari, gevolgd door de stemming op 2 februari. 'Hopelijk komt er dan eindelijk duidelijkheid, zodat zowel zzp’ers als opdrachtgevers niet belemmerd worden in hun ondernemerschap', aldus Gert-Jan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie