Zo ziet de werkdag van Amazonbaas Jeff Bezos eruit

Ruben den Boer
Jeff Bezos is de oprichter en CEO van Amazon en is met een nettowaarde van ruim € 160 miljard de rijkste man ter wereld. Zo’n man moet waarschijnlijk een enorm zware werkdag hebben. Vergaderingen, high stakes beslissingen en weinig tijd voor z’n familie. Niets is echter minder waar.

Tijdens een meeting van de Economic Club of Washington D.C. deed Jeff Bezos uit de doeken hoe een gemiddelde werkdag er voor hem uitziet. En wat blijkt? Die is eigenlijk heel relaxed.

Genoeg rust

Ten eerste hamert Bezos erop dat hij genoeg rust nodig heeft. Hij streeft er dan ook altijd naar om acht uur per nacht te slapen. ‘Het lukt niet altijd om die uren te halen, maar ik focus me er wel op’, aldus de Amazon-baas. Hij geeft aan dat wanneer hij genoeg slaap heeft, beter kan denken, meer energie heeft en een beter humeur heeft.

'Als leidinggevende word je betaald om een klein aantal belangrijke beslissingen te nemen, niet om er duizenden per dag te maken. Als je niet goed voor jezelf zorgt, zal de kwaliteit van die beslissingen minder goed zijn, omdat je moe of humeurig bent.'

Daarnaast probeert hij elke ochtend samen met zijn kinderen aan de ontbijttafel te beginnen, het liefst met een krantje en een kop koffie. 'Ik geniet ervan om te ontbijten met mijn kinderen voor ze naar school vertrekken. Die qualitytime is erg belangrijk voor me.'

De werkdag van Jeff Bezos

Behalve dat hij genoeg rust neemt, plant Jeff Bezos ook zijn tijd op kantoor slim in. Zo plant hij al zijn belangrijke meetings ’s ochtends in. Zijn eerste vergadering vindt om 10 uur plaats, dit is ook meteen de meest intensieve meeting van de dag die het meeste van zijn IQ vraagt. Alles wat een mentale uitdaging vormt, laat hij 10 uur aan bod komen.

De rest van de dag bouwt hij de intensiteit af. Zo probeert hij aan het einde van de dag geen belangrijke beslissingen meer te nemen. ‘Vijf uur 's middags heb ik al het gevoel dat ik niet meer over dingen kan nadenken. Dan schuif ik alles door naar de volgende ochtend om tien uur’, vertelt hij lachend tijdens de vergadering. Wil jij net zo werken als Jeff Bezos? Doe dan dus vooral lekker rustig aan.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben