Zo voorkom je fouten tijdens de verbouwing van jouw woning

Zo voorkom je fouten tijdens de verbouwing van jouw woning

Redactie Baaz

Ga je jouw woning binnenkort verbouwen? Dan wil je ongetwijfeld dat de klus soepel verloopt. Helaas is dit geen uitgemaakte zaak, want er worden nogal eens de nodige fouten gemaakt tijdens een verbouwing. Dit kan ervoor zorgen dat een verbouwing (veel) langer duurt en daar zit je niet op te wachten. In deze tekst vertellen wij je hoe je fouten tijdens een verbouwing voorkomt.

Bereid je goed voor

Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ gaat vaak op. Voor verbouwingen geldt dit ook. Wie de kans op fouten tot een minimum wil beperken, moet zich namelijk goed voorbereiden. Begin altijd met het uitwerken van de plannen. Maak bijvoorbeeld een overzicht met alles wat er moet gebeuren. Dit kan alleen als je helder voor de geest hebt hoe jouw woning er na de verbouwing uit moet zien. Veel mensen vatten het voorbereiden van een verbouwing (te) lichtzinnig op, maar dat is niet verstandig. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je alsnog ergens de fout in gaat. Neem daarom de tijd om een verbouwing voor te bereiden.

Verdiep je in de wet- en regelgeving

Ben je van plan om jouw woning te verbouwen? Dan verdiep jij je misschien niet in de wet- en regelgeving. Toch raden we je aan wetten en regels te bekijken voordat je een begin maakt. Het kan namelijk zijn dat je een vergunning nodig hebt of ontheffing aan moet vragen voor bepaalde zaken. Jouw verbouwing kan vertraging oplopen als je een vergunning of ontheffing nodig hebt, maar dit niet aanvraagt bij de gemeente. Bovendien kun je een boete krijgen. Twijfel je of je een vergunning of ontheffing nodig hebt? Neem dan contact op met de gemeente. Zij kunnen je precies vertellen hoe de vork in de steel zit.

Overschat jezelf niet

Omdat het verbouwen van een woning vaak flink wat geld kost, besluit je misschien om een groot deel zelf te doen. Je bespaart in dat geval weliswaar kosten op het inhuren van vakmensen, maar je moet jezelf niet overschatten. Helaas gebeurt dit regelmatig. Zo denken veel mensen bijvoorbeeld dat zij zelf prima een waterleiding kunnen verleggen of de dakbedekking van hun woning kunnen vervangen. Als je hier geen ervaring mee hebt, is dit vragen om problemen. Een klein foutje kan namelijk grote gevolgen hebben.

Besteed de verbouwing uit

Wil je de kans op fouten tijdens een verbouwing tot een minimum beperken? Besteed de klus dan uit aan vakmensen. Zo is het bijvoorbeeld handig om een dakdekker in te huren als je met jouw dak aan de slag gaat. Een loodgieter kan je op zijn beurt helpen met het aan- en verleggen van de afvoer en waterleiding. Als je niet goed weet welke vakmensen je nodig hebt, kun je bijvoorbeeld ook een aannemer uit Amsterdam inhuren. Een aannemer coördineert de volledige klus, huurt de benodigde vakmensen in en zorgt dat zij op het juiste moment aan het werk gaan. Hierdoor heb je zelf amper omkijken naar de verbouwing van jouw woning.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie