Zo leuk kan een handboek voor medewerkers zijn
Drie handleidingen voor nieuwe medewerkers die de standaard voorbij gaan.

Zo leuk kan een handboek voor medewerkers zijn

Redactie Baaz

Hoewel we in Nederland niet heel bekend zijn met het fenomeen 'employee manual', is het in de VS, en dan met name bij grotere bedrijven, de normaalste zaak van de wereld. Dat deze handboeken voor nieuwe medewerkers handig zijn om snel bekend te raken met de 'corporate culture' is bekend, maar dat ze ook echt leuk kunnen zijn bewijzen deze drie handboeken.

Zingerman

Onder het bedrijf Zingerman vallen diverse kleinere bedrijven, verzameld onder de naam Zingerman’s Community of Businesses. Hieronder vallen kleine delicatessenzaakjes, een cateringbedrijf, een food-mailorderbedrijf, diverse restaurants en een eigen koffiemerk. Ondanks de diversiteit in bedrijven onder de naam Zingerman houden alle bedrijven er wel dezelfde waarden op na. En deze waarden zijn verzameld in een handboek voor medewerkers.

'We gaven een keer een seminar', vertelt Maggie Bayless, mede-oprichtster van Zingtrain, onderbedrijf van Zingerman dat zich richt op trainingen. 'Tijdens het seminar adviseerden we dat de 'look and feel' van het bedrijf overal in terug moet komen. We beseften dat we dit zelf eigenlijk niet zo goed deden', verwijzend naar het toenmalige handboek voor nieuwe medewerkers wat uit louter tekst bestond. 'We dachten, “Misschien gaan meer mensen het lezen als het grafisch aantrekkelijker zou zijn.”'

Het resultaat is een handboek met een compleet eigen gezicht waarin de vrolijke stijl van het bedrijf is vertaald in illustraties zonder dat de visie en het beleid van Zingerman verloren gaat.

Valve

Als ontwikkelaar van videogames als Half-Life, Counterstrike, Portal en Team Fortress vestigde Valve al snel zijn naam. Het bedrijf werd opgericht door ex-Microsoft medewerker Gabe Newell in 1996 en richtte zich vanaf de start op de ontwikkeling van PC-games. Voor de distributie van haar games startte het bedrijf met het digitale distributiekanaal Steam, wat inmiddels is uitgegroeid tot het meest succesvolle distributiekanaal voor games en games-gerelateerde content.

Het bedrijf staat bekend als laagdrempelig en verwelkomt nieuwe medewerkers op unieke wijze in de handleiding voor nieuwe medewerkers. Wanneer je hier even doorheenbladert merk je onmiddellijk dat je met een uniek bedrijf te maken hebt. Valve werkt zo onorthodox en uniek dat je enkel vol bewondering kan kijken naar het succes dat het bedrijf kent. De twee belangrijkste elementen die Valve tekenen zijn humor en het ontbreken van elke vorm van hiërarchie. Zo valt in de, overigens zeer komische, termenlijst achterin de handleiding te lezen dat 'van alle mensen die niet je baas zijn, Gabe Newell het meeste niet je baas is'. Een werkdag bij Valve klinkt echt als een bezoek aan een pretpark.

Facebook

Net als Valve kent ook Facebook een behoorlijk losse bedrijfsstructuur. Maar anders dan Valve communiceert Facebook vooral hun bedrijfsvisie in de handleiding voor nieuwe medewerkers. Op de rijk geïllustreerde pagina's in het boek, wat wel de 'Little Red Book' wordt genoemd staan anekdotes, wijsheden en losse flarden van hoe Facebook werkt. Het boek komt hierdoor meer over als een fotoboek wat uitgegeven wordt wanneer er een jubileum gevierd wordt dan als handleiding voor werknemers. Toch spreekt de manier van communiceren aan doordat je wel een feel krijgt voor de waarden van Facebook. Waar je de koffieautomaat kunt vinden zul je echter zelf moeten uitzoeken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie