Zo kan je zorgeloos op vakantie met de elektrische auto

Redactie Baaz

Veel Nederlanders kijken ernaar uit om deze zomervakantie de grens over te gaan, al doen we dat sinds de coronacrisis liever met de auto dan met het vliegtuig. Flexibiliteit om te verplaatsen wanneer de kleurcode van een land verandert lijkt essentieel. En omdat het aandeel elektrische autobezitters flink groeit, groeit ook het aantal landgenoten dat op vakantie gaat met hun elektrische voertuig.

Niet alle bezitters van een elektrische auto staan te springen om met hun wagen de grens over te steken. Er bestaat nog steeds onzekerheid over de beschikbaarheid van laadstations in het buitenland en de betrouwbaarheid ervan. Bas Bullens, sales manager e-Mobility bij DKVgeeft je zes tips hoe je zorgeloos op vakantie kan met de elektrische auto.  

Tip 1: Plan je reis, route en laadstations

Met een auto die op fossiele brandstoffen rijdt, kun je op de bonnefooi instappen en zonder omkijken ‘richting’ waar-dan-ook rijden. Met een elektrische wagen moet je iets planmatiger te werk gaan. Bekijk op de app van je pasleverancier waar (snel)laadstations zijn en stippel de route zo uit dat je ruim in stroomvoorraad blijft en onderweg voldoende laadstations tegenkomt.

Tip 2: Verken je eindbestemming

Als je de route goed plant, hoef je onderweg niet bang te zijn om zonder elektriciteit te zitten. Het netwerk van laadstations is daar doorgaans dekkend genoeg voor: in Europa zijn inmiddels ruim 200.000 laadpunten. De ene eindbestemming is echter de andere niet. In Duitsland zijn genoeg laadstations voorhanden, maar de vuistregel luidt: hoe zuidelijker je gaat, des te minder laadpunten er zijn. Schaf een laadpas aan die toegang geeft tot een groot internationaal netwerk.

Tip 3: Reis niet op zwarte dagen

Bij laadstations op drukke knooppunten heb je soms te maken met files tot een paar uur. Op de traditionele zwarte zaterdagen is het ook druk bij de meeste laadstations, bijvoorbeeld in Frankrijk. Vermijd vervelende wachttijden door op onconventionele dagen, of ’s nachts, te rijden.

Tip 4: Ken de verschillende laadstations

Voorkom een flink rekening, doordat je bij stations hebt geladen die ‘andere’ prijzen hanteren. In Nederland betaal je bijna altijd per kWh. Sommige stations in het buitenland hanteren een prijs per oplaadsessie of baseren het tarief op tijd. Op toeristische plekken hanteren laadstations zelfs wel eens een combinatie van die drie. De app van jouw laadpasleverancier geeft inzicht in de Europese laadkosten.

Tip 5: Zorg dat je niet stil komt te staan

Door de route goed te kennen en te weten waar en wanneer je moet laden, kun je deze blunder voorkomen. Je verzekering dekt de kosten waarschijnlijk niet als je stil komt te staan door een lege accu. De routeplanner instellen op het volgende laadstation zou dit moeten voorkomen, maar mocht je echt richting een lege accu gaan? Probeer dan van de snelweg af te komen en te stoppen in een nabijgelegen dorpje. Via een normaal stopcontact kun je ook laden met een snelheid van 10 kilometer per uur.

Tip 6: Geniet!

Met de stilte van je elektrische auto komt ook een stukje rust kijken. Geef je over aan die kalmte en durf van de reis te genieten. Het landschap blijkt dan niet alleen op de eindbestemming, maar op de hele route betoverend mooi.

Met deze tips is je duurzame bolide niet langer een limiterende factor in de keuze van je vakantiebestemming. Alvast een fijne reis!

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie