Ziektewet nieuwe stijl: nog lang geen akkoord
Ziektewet nieuwe stijl: nog lang geen akkoord

Ziektewet nieuwe stijl: nog lang geen akkoord

Redactie Baaz

Hoe de Ziektewet nieuwe stijl eruit gaat zien is nog onduidelijk, want ondernemers, vakbonden en de politiek zijn het voorlopig niet eens geworden. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft aangegeven dat hij de Sociaal Economisch Raad (SER) om advies gaat vragen.

Volgens de huidige Ziektewet moeten werkgevers twee jaar lang loon doorbetalen aan hun zieke medewerkers. In deze wet wordt geen onderscheid gemaakt tussen grote bedrijven en kleine ondernemers. Voor het midden- en kleinbedrijf is het twee jaar doorbetalen van een zieke werknemer een zware financiële last, waardoor het voor mkb'ers vaak onevenredig duur is om personeel in dienst te hebben.

Acht weken

Begin deze week stelde het CDA in een ingezonden brief in de Volkskrant voor om de loondoorbetaling bij ziekte korter te maken. 'Als werkgevers bij ziekte nog maar acht weken loon hoeven door te betalen, zullen zij eerder mensen in vaste dienst nemen', zo is te lezen in de brief. Dus het CDA wil dat werkgevers voortaan maar acht weken het loon door hoeven te betalen en dat de werknemer daarna maximaal twee jaar een uitkering krijgt die betaald wordt uit een basisverzekering. Deze verzekering moet volgens de politieke partij ook beschikbaar zijn voor zzp'ers.

'Doordat werkgevers hun risico op loondoorbetaling flink zien verminderen worden zij gestimuleerd oudere en ervaren vaklieden weer in vaste dienst te behouden of zelfs aan te nemen. De arbeidsparticipatie van 55-plussers wordt bevorderd en de uitstoot naar flexcontracten verminderd. Het zal voor bedrijven ook aantrekkelijker worden jonge vaklieden niet meer als flexwerker in te huren, maar een meer duurzame arbeidsrelatie met hen aan te gaan', aldus de partij in de ingezonden brief.

Akkoord

Of deze regeling er gaat komen, hangt af van de andere politieke partijen. De partijen zijn vaak te verdeeld om tot een akkoord te komen. De Tweede Kamer discussieert namelijk al sinds het bestaan van de Ziektewet over wijzigingen. Het is nu dus weer de vraag of de Tweede Kamer een belangrijke wijziging gaat doorvoeren. Asscher heeft in ieder geval de SER gevraagd nog voor zomer 2016 met een advies te komen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie