Zelfs belastingadviseurs vinden het belastingstelsel te ingewikkeld

Ruben den Boer
Het huidige belastingstelsel is veel te ingewikkeld, dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Bartjan Zoetmulder. Volgens hem zou het stelsel zo complex zijn, dat zelfs belastingadviseurs er soms niks van snappen.

In een interview met De Telegraaf geeft de voorzitter van de NOB aan dat het belastingstelsel te ingewikkeld is, en alleen maar complexer wordt. Op het moment dat zelf belastingadviseurs niet meer wijs kunnen worden uit alle regels, clausules en uitzonderingen, wordt het wel heel lastig.

Een nog complexer belastingstelsel  

In het interview geeft Zoetmulder het voorbeeld van de deelnemingsvrijstelling: ‘Daar zijn we nu bij artikel 13, lid 19 beland. Toen ik 25 jaar geleden begon met werken, hadden we volgens mij alleen nog maar lid 1 tot en met 5. Er wordt alleen maar antimisbruikmaatregel op antimisbruikmaatregel gestapeld. Dat wordt volstrekt onwerkbaar.’

Daar komt nog eens bij dat de Tweede Kamer laatst het Belastingsplan 2019 heeft besproken, met daarin nog meer wetten, regels en uitzonderingen voor het belastingstelsel. 

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben