Zelf voorruit vervangen of laten doen?

Redactie Baaz
Tijdens het rijden op de snelweg hoor je ineens een ferme tik op de voorruit. Voordat je je af kunt vragen wat er is gebeurd, zie je hoe er midden in de voorruit een sterretje is ontstaan. Autoruitschade is een veelvoorkomend euvel en kan op elk moment gebeuren. Maar de voorruit vervangen is lang niet altijd nodig, al zijn er genoeg bedrijven die willen dat je denkt van wel. Wanneer moet de voorruit nu écht vervangen worden en hoe kun je zo goedkoop mogelijk een autoruit kopen zonder in te leveren op de kwaliteit?

Repareren of toch de voorruit vervangen?

Een kleine ster kan vaak nog worden gerepareerd. Grotere sterren en scheuren kunnen nooit optimaal worden gerepareerd. Maar lang niet elke ster of scheur is reden tot afkeur bij de APK. De RDW is duidelijk: sterretjes en vertakte scheuren in het zichtveld van de bestuurder zijn niet toegestaan. Dit geldt ook voor twee scheuren die elkaar kruisen in verschillende lagen van de ruit. De auto voldoet dan niet meer aan de minimale eisen: de voorruit moet vervangen worden wanneer je deze auto nog op de weg wilt gebruiken.

Kan ik zelf de voorruit vervangen?

Zelf de voorruit vervangen is absoluut geen aanrader, tenzij je automonteur of garagehouder bent (maar dan stel je die vraag ook niet). Een voorruit vervangen is werk voor experts. Wanneer een gekitte voorruit onjuist wordt gemonteerd, kan deze losschieten tijdens krachtig remmen met levensgevaarlijke situaties als gevolg. Ook kan een foutief gemonteerde voorruit gaan lekken. Deze lekkage komt meestal achter het dashboard terecht. Een plek waar je niet dagelijks komt én waar veel elektronica samenkomt. Besparen op de kosten door zelf de voorruit te vervangen, zorgt dus doorgaans alleen maar dat de kosten veel hoger uitvallen. Zelf de voorruit vervangen is vaak wel mogelijk wanneer het gaat om een voorruit die in rubbers wordt geplaatst.

Hoe kan ik het beste een autoruit kopen?

Het lijkt logisch om met je Audi naar de Audi-dealer te gaan en met je Peugeot naar je vaste PSA-servicepunt te rijden wanneer je autoschade hebt. Maar dit zijn plekken waar je waarschijnlijk de hoofdprijs betaalt, zeker wanneer je een autoruit wilt kopen. Dit heeft te maken met het merklogo dat in de voorruit is verwerkt. Dit merklogo doet maar één ding: het zorgt ervoor dat deze autoruiten alleen verkocht mogen worden door de merkdealers. Maar hoe logisch is het nu écht om meer te betalen voor een merklogo wanneer dit helemaal niets voor jouw auto doet?

Een autoruit kopen is veel goedkoper wanneer je kiest voor de autoruiten op de after market. Een van de grootste aanbieders op deze markt is Autoglas Concurrent, waar je binnen drie werkdagen een nieuwe voorruit inclusief montage hebt voor elk automodel. Moet de voorruit van jouw auto worden vervangen en wil je niet teveel betalen, maar wil je ook niet inleveren op de kwaliteit? Dan is een after market autoruit kopen de beste optie.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie