Zeekr X: Een nieuwe speler op de Europese EV-markt

Zeekr X: Een nieuwe speler op de Europese EV-markt

Redactie Baaz

In de snelgroeiende wereld van elektrische voertuigen (EV's) heeft Zeekr, een dochteronderneming van Volvo's moederbedrijf Geely, meer details onthuld over hun aankomende model, de Zeekr X. Als een nieuwe elektrische cross-over die ook naar Europa komt, is de Zeekr X zeker een model om in de gaten te houden.

Een blik op Geely's uitgebreide portfolio

Geely is niet nieuw in de automobielwereld. Met merken zoals Volvo, Lynk & Co, Lotus en Polestar onder hun vleugels, heeft de Chinese reus een indrukwekkende aanwezigheid op de wereldmarkt. Zeekr, als relatieve nieuwkomer, is de nieuwste aanvulling op hun indrukwekkende portfolio en is van plan voet aan Europese grond te zetten met de lancering van de Zeekr X.

Technische specificaties en design

De introductie van de Zeekr X was zorgvuldig georkestreerd, met stapsgewijze onthullingen van het exterieur, gevolgd door het interieur en uiteindelijk de technische specificaties. Interessant is dat deze elektrische cross-over een technisch zustermodel is van de aankomende Volvo EX30. Beide voertuigen zijn gebouwd op het SEA-platform, dat ook wordt gedeeld met de Smart #1 en de nog te onthullen Smart #3.

In China begint de prijs van de Zeekr X bij een indrukwekkende €25.000. Dit model wordt aangedreven door een 272 pk sterke elektromotor die de auto in 5,8 seconden naar 100 km/h kan brengen. Uitgerust met een 66 kWh accupakket, belooft het een bereik van 560 kilometer volgens de CLTC-methode. Echter, rekening houdend met de Europese WLTP-methode, kan men een geschat bereik van ongeveer 450 kilometer verwachten.

Voor degenen die op zoek zijn naar meer kracht, is er een variant met 428 pk die in slechts 3,7 seconden naar 100 km/h accelereert. De afmetingen van de Zeekr X zijn respectabel, met een lengte van 4,45 meter, een breedte van 1,84 meter en een hoogte van 1,57 meter.

Wat de toekomst in petto heeft

Europa kan tegen het einde van het jaar meer modellen van Zeekr verwachten. Geruchten wijzen op de komst van een gloednieuwe elektrische sedan, intern bekend als CS1E, die kan concurreren met de populaire Tesla Model 3. Ook de Zeekr 001, die oorspronkelijk voor Lynk & Co was bedoeld, kan zijn weg naar de Europese markt vinden.

Conclusie

Met de onthulling van de Zeekr X zet Geely zijn ambitie voort om een dominante speler te worden in de wereld van elektrische voertuigen. Gezien de technische specificaties en het potentiële prijspunt, lijkt het erop dat de Zeekr X zich kan positioneren als een aantrekkelijke keuze voor EV-liefhebbers in Europa. Het blijft afwachten hoe deze cross-over zich zal meten met zijn concurrenten op de Europese markt.

 

Lees ook

Top 5 Elektrische Auto’s van 2023

Polestar 4: Zo ziet de toekomst eruit

 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie