Workout app FitFriends wil het helemaal anders doen

Workout app FitFriends wil het helemaal anders doen

Redactie Baaz

Sporten en fit worden zonder al te veel inspanning. Het klinkt wat ongebruikelijk, maar workout app FitFriends is ervan overtuigd dat het kan. In plaats van eindeloos pompen met gewichten totdat je uitgeput bent, doe je met de app meerdere keren per dag kort wat oefeningen. Gewoon, tussen het studeren of werken door. Het maakt je niet alleen fitter, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, het zorgt er ook nog eens voor dat je je motivatie niet verliest. En je doet het ook nog eens samen met je vrienden, als stok achter de deur.

Eindeloos sportoefeningen herhalen totdat je niet meer kan: dat is hoe het er in de sportschool vaak aan toe gaat. Ook de meeste fitnessapps zijn op dit principe gebaseerd. Maar dat eindeloze herhalen kan averechts werken, blijkt uit onderzoek. Niet alleen voor je spieren, maar ook voor je motivatie. 

‘Smeren’ van neurologische verbindingen

De nieuwe workout app FitFriends pakt het daarom heel anders aan. Gebaseerd op het Greasing the Groove-principe van Pavel Tsatsouline herhaal je ook sportoefeningen, maar dan verspreid over de dag. “Je doet niet één keer per dag dertig push-ups, maar drie keer per dag tien push-ups”, legt oprichter Jeroen Geurts uit. 

“Op die manier stimuleer je neurologische verbindingen tussen je brein en je spieren. Als je een beperkt aantal herhalingen uitvoert, worden deze verbindingen als het ware gesmeerd, vandaar de naam ‘greasing the groove’. En dat leidt ertoe dat je meer kracht in je spieren krijgt.''

Samen met vrienden

Geurts gelooft dat de beste manier om gemotiveerd te blijven is om met je vrienden te sporten.“Samen is het sporten véél makkelijker om vol te houden.” In de app kun je daarom met je vrienden, huisgenoten of collega’s meedoen aan challenges, die bestaan uit één, twee of drie eenvoudige oefeningen. Je bepaalt zelf wanneer je die doet, als je ze aan het einde van de dag maar gedaan hebt. “Je motiveert elkaar in de vriendenchat, je krijgt ook nog eens hulp van een virtuele coach”, vertelt hij.

Op die manier is sporten een stuk laagdrempeliger, zegt Geurts. “Het gevoel van moe zijn of denken dat het te zwaar is, is door de Greasing the Groove-methode beperkt. Dat maakt het aanzienlijk aangenamer om te sporten.” En dat is ook zijn doel: zorgen dat mensen minder snel het bijltje erbij neergooien en fit worden als iets leuks gaan zien. Om het voor iedereen bereikbaar te maken om fit te worden, is de app gratis te verkrijgen in de AppStore van Apple. Aan de Android-versie wordt momenteel hard gewerkt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie