Wordt 2019 een goed jaar voor het MKB?

MKB
Redactie Baaz

2018 was voor het MKB een behoorlijk goed jaar. Of dat dit jaar net zo gaat zijn, is echter nog maar de vraag.

LEES OOK: Medeoprichter Tesla verliest miljarden

Accountantsorganisatie SRA schetst in het verschenen jaaroverzicht voor 2018 een rooskleurig beeld voor de gemiddelde ontwikkeling van de bedrijfscijfers in het MKB. De omzet steeg afgelopen jaar in doorsnee met 10 procent, de winst vóór belasting met ruim 16 procent en het eigen vermogen met 16 procent.

Topjaar

Nederlandse bedrijven uit het MKB hebben het in 2018 over het algemeen goed gedaan en hebben daarom echt een topjaar achter de rug, met stevige winstgroei en sterkere financiële buffers. De vraag is echter of dit in 2019 ook het geval zal zijn.

Matige groei MKB in 2019

Wel is de vraag of 2019 voor MKB net zo’n mooi jaar wordt als 2018. Volgens het Centraal Planbureau groeit de Nederlandse economie dit jaar, net als volgend jaar, met 1,5 procent. Dat is één procent minder in vergelijking met het afgelopen jaar.

Dat het allemaal iets minder goed gaat, bleek maandag ook uit de maandelijkse peiling van bureau NEVI onder inkoopmanagers in de industrie. In april kwam de NEVI-index uit op 52,2 punten. Bij deze index betekent een cijfer boven de 50 op groei, terwijl er bij een cijfer onder de 50 sprake is van een krimp. Er is dus nog wel sprake van groei, maar het gaat niet heel hard.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie