Woonwinkels hebben last van krappe woningmarkt

Jordi Smit
Woonwinkels hebben last van de krappe woningmarkt. Doordat er bij minder verhuizingen ook minder vloeren, badkamers of keukens worden verkocht, verwacht de branche dit jaar een lagere omzet te boeken.

Woonwinkels sluiten af met kleine plus

Vooral in regio's waar de huizenmarkt op slot zit, zoals rond de vier grote steden, voelen de winkeliers dit. Het jaar 2018 sloten woonwinkels in doorsnee nog met een kleine plus van 0,2 procent af, maakt brancheorganisatie INretail bekend.

Verschillen woonwinkels

Onderling waren er wel veel verschillen. Zo boekten keukenspeciaalzaken vorig jaar gemiddeld 2,8 procent meer omzet, terwijl meubelzaken, beddenverkopers en gemengde woonwinkels te maken hadden met een daling van de opbrengsten. Naast de krapte op de woningmarkt, denkt INretail dat ook een daling van het consumentenvertrouwen dit jaar de omzet zal drukken. Veel woonwinkels hebben bovendien te kampen met felle concurrentie van online winkels.

LEES OOK: Crisis nabij: vertrouwen in huizenmarkt blijft dalen

Peiling Vereniging Eigen Huis

Uit de peiling van Vereniging Eigen Huis (VEH) eind december bleek ook al dat het Nederlandse vertrouwen in de huidige huizenmarkt blijft dalen. Bijna de helft van de Nederlanders gelooft dat er binnen nu en drie jaar een nieuwe crisis komt, met dalende woningsprijzen als resultaat. Stijgende huurprijzen en dalend vertrouwen leiden tot een vermindering in overbieden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi