Wie neem je aan voor je startup?
Wie neem je aan voor je start-up?

Wie neem je aan voor je startup?

Redactie Baaz
Een van de belangrijkste keuzes voor je start-up is wie je als eerste aanneemt. Waar moet je op letten bij het selecteren van je werknemers?

Eerste werknemers startup moeten goed zijn

De groep mensen die je als beginnende ondernemer om je heen verzamelt, bepaalt in grote mate het succes van je startup. Entrepreneur heeft vijf tips op een rijtje gezet voor het selecteren van de beste krachten, zodat er een mooie toekomst in het verschiet ligt voor je bedrijf.

​Verkies werkpaarden boven sierpaarden

Een startup is vooral heel hard werken. Het kan zeker handig zijn om er mensen bij te hebben die meer van de verfijnde en creatieve aanpak zijn, maar niet als dat tot ivoren torens en eindeloos gefilosofeer leidt. Om een nieuw bedrijf te laten slagen, moeten jij en je personeel er veel energie in steken en over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken. Trek daarom ijverige mensen aan die gestructureerd werken en niet vies zijn van overwerk. 

Neem mensen aan die je al kent

​Het is misschien niet slim om al je vrienden bij je startup te betrekken, maar het kan geen kwaad om iemand aan te nemen met wie je al hebt samengewerkt of die je privé kent. Zo heb je al een goed beeld van je werknemer en weet je hoe je hem kunt stimuleren. Het kan riskant zijn om in zee te gaan met mensen die je helemaal niet kent, vooral in het prille begin, maar als je dat toch wilt doen: kijk goed naar hun referenties en ervaring en luister naar je gevoel.

Zoek veranderingsgezind personeel

​Als een sollicitant direct om zekerheid en garanties vraagt en precies wilt weten hoe zijn of haar carrière eruit komt te zien, dan is die persoon bij jouw bedrijf misschien niet op zijn plaats. Bij een start-up weet je namelijk maar één ding echt zeker en dat is dat alles gaat veranderen, soms ten goede en soms ten slechte. Succesvolle ondernemers houden van uitdagingen en je eerste groep medewerkers moet dat enthousiasme tot op zekere hoogte delen. 

Kies voor mensen die risico's durven te nemen

Bij een startup werken kan riskant zijn en dus zullen mensen die graag bij jouw bedrijfje willen werken meestal bereid zijn om risico's te nemen. Maar in welke mate? En wat zijn de gevolgen voor die persoon als je startup er niet in slaagt om van de grond te komen? Door veel met potentiële werknemers te praten, kun je achterhalen of die persoon dan een groot probleem heeft. Dat wordt vaak al snel duidelijk, bijvoorbeeld als hij zijn salariseisen op tafel legt.

Neem mensen aan met wie het klikt

Kun je het prima vinden met een sollicitant en zou je best eens met diegene naar de kroeg willen? Dat is een goed teken! De kans is groot dat je intensief gaat samenwerken met deze eerste groep en dat je hen straks vaker ziet dan je eigen gezin. Als jouw startup de hele wereld rondreist om een product te verkopen, zit je mogelijk dagen met elkaar opgescheept. Het is daarom van belang dat er een klik is en het kan helpen als jullie dezelfde interesses hebben.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie