Wie is hier nou de baas!?: het nieuwe book van Pep Degens

Ruben den Boer
Écht gelukkig zijn hangt voor veel mensen samen met het zelf kunnen beslissen over je eigen leven. Je bepaalt je eigen weg en hebt de stuurknuppel van het leven stevig in handen. In de praktijk worden we echter voortdurend belaagd door ‘bazen’ die ons op het verkeerde spoor zetten. Vaak geven we die stuurknuppel uit handen en worden andere dingen ons de baas. In zijn nieuwste boek 'Wie is hier nou de baas!?' leert Pep Degens hoe je zelf weer de controle op je leven krijgt.

Pijn vermijden, plezier najagen

We leven ons leven door twee basisprincipes te volgen, namelijk door pijn te vermijden en plezier na te jagen. We leven dus eigenlijk op de automatische piloot. Maar grappig genoeg leidt dit niet vanzelf tot een pijnloos of plezierig leven. In beide gevallen mis je namelijk wat je wel denkt te hebben: grip. Hoe krijg je die grip weer terug? Hoe maak je het leven tot je eigen leven? Hoe verhoog je de kwaliteit van je leven? En hoe leef je dat leven, soms aangenaam, soms minder aangenaam? 

Wie is hier nou de baas!?

In 'Wie is hier nou de baas!?' leert Pep Degens je hoe je weer de piloot wordt van je eigen leven. Hij toont dat pijnvermijdend gedrag en het constant zoeken naar plezier niet de oplossing is voor een gelukkig bestaan. Integendeel. Het ontkennen van pijn en tegenslag houdt je tegen in je persoonlijke groei. Bovendien levert het vaak psychische en/of lichamelijke klachten op. Het is beter om zelf de stuurknuppel van je leven weer in handen te krijgen en de pijn en tegenslag te accepteren. Niet ‘weg van pijn’, maar ‘omgaan met pijn’. Zodat je je leven gaat leiden in plaats van lijden. Want dat er onheil, kwetsing, pijn, afwijzing en teleurstelling op je pad komen, staat vast. Maar hoe je ermee omgaat, bepaal jij. Jij bent immers de baas!

Pep Degens

Pep Degens zit al ruim vijftien jaar in het trainersvak. In zijn ZEKERtraining trainde hij de afgelopen jaren honderden mensen in persoonlijk geluk. Door de opmerkelijk hoge resultaten bereikte hij in 2013 de finale van de eerste Wedstrijd om de Beste Opleider van Nederland. Eerder schreef hij de boeken 'Geluk in de pocket' en 'Droom jouw leven, leef jouw dromen'. 'Wie is hier nou de baas!? Word de piloot van je eigen leven' is het laatste werk van zijn hand. 

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben