Wetenschap en bedrijven lanceren Nederlandse Data Science Prijzen

Wetenschap en bedrijven lanceren Nederlandse Data Science Prijzen

Redactie Baaz

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) reiken in 2017 voor het eerst de Nederlandse Data Science Prijzen uit.

De initiatiefnemers willen hiermee Nederland op de kaart zetten als hét data scienceland bij uitstek en daarbij ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek stimuleren. De inschrijving voor de prijzen, die jaarlijks uitgereikt gaan worden, is inmiddels geopend.

Data science – of datawetenschap: het ontdekken van verborgen patronen in grote hoeveelheden data – speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Baanbrekende medische ontdekkingen worden gedaan met behulp van algoritmes, terrorisme wordt bestreden op basis van data en er is geen topclub in het hedendaagse voetbal die nog zonder data-analyses kan. 

Tekort van 8.000 datascientists

De potentiële waarde van data voor de Nederlandse economie wordt op 45 miljard euro geschat, terwijl bedrijven zitten te springen om talent – volgend jaar wordt een tekort van 8.000 datascientists verwacht (Nationale Denktank).

Alexander Rinnooy Kan (foto), voorzitter van de Big Data Alliance: 'Nederlandse bedrijven en onderzoekers spelen een absolute voortrekkersrol op dit vlak. Daarom hebben de KHMW en de BDA de Nederlandse Data Science Prijzen in het leven geroepen. Ons doel is al het uitzonderlijke innovatieve ondernemerschap en wetenschappelijke onderzoek op het gebied van data science in de schijnwerpers te zetten. We verwachten dan ook dat het niveau van de inschrijvingen erg hoog zal liggen.'

Startups en wetenschappers maken kans op 5.000 euro

De Nederlandse Data Science Prijzen zijn onderverdeeld in drie categorieën. Ondernemingen die korter dan vijf jaar bestaan en op innovatieve wijze data science toepassen, maken kans op de Anthony Fokker Prijs. Deze startupprijs is vernoemd naar de Nederlandse luchtvaartpionier Fokker die ruim honderd jaar geleden in Haarlem zijn eerste startup opzette.​

De verschillende prijzen

Onderzoekers die tussen januari 2014 en januari 2017 zijn gepromoveerd, dingen mee naar de Gerrit van Dijk Prijs, vernoemd naar de bekende Nederlandse wiskundige. Aan beide prijzen is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden.

De Hendrik Lorentz Prijs is bedoeld voor een organisatie binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. Naamgever Hendrik Lorentz, voormalig secretaris van de KHMW, won in 1902 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Voor alle categorieën dienen inzendingen voor 21 maart te worden ingediend

De uitreiking van de Nederlandse Data Science Prijzen vindt plaats op 8 juni in het Hodshon Huis, de zetel van de KHMW in Haarlem. Het programma van het evenement wordt later bekendgemaakt. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie