Werknemers op vakantie? Zo regel je het!

Werknemers op vakantie? Zo regel je het!

Redactie Baaz
De periode van de zomervakanties is weer aangebroken. Dat betekent dat veel werknemers op vakantie gaan om er even tussenuit te zijn en te genieten van een rustgevende vakantie. Maar hoe zorg jij er als werkgever nou voor dat alles afkomt en je werknemer er niet met de pet naar gooit net voordat hij weggaat?

1. Bespreek samen het werk voor de vakantie

Bespreek zo’n twee weken voor vertrek met de werknemer wat belangrijk is en wat sowieso afgerond moet zijn. Zet de belangrijkste dingen op een rijtje zodat deze tenminste gedaan worden. Zijn er dingen die later gedaan kunnen worden? Prima, laat deze dan liggen tot na de vakantie. Check eventueel in de tussentijd hoe het ervoor staat. 

2. Let op het doorgeschoven werk

Let erop dat de ene collega niet alles overdraagt aan een ander die (nog) niet op vakantie gaat. Vaak wordt dit geprobeerd door extra aardig te doen, een complimentje te geven en lief te vragen ‘of hij dat ene rapport écht niet over kan nemen, want hij is er zó goed in’. Houd dit in de gaten, want dit is oneerlijk tegenover de collega die zo met extra veel werk komt te zitten.

LEES OOK: Facebook wenst meer diversiteit op werkvloer

3. Laat een werknemer geen mailbox overnemen

Hetzelfde geldt voor de mailbox: laat een collega nooit de mailbox van iemand overnemen. Dat is gewoon teveel werk, twee mailboxen beheren en up-to-date houden is niet te doen als je ook nog aan ander werk toe moet komen. Een telefoonnummer in de automatische reply zetten kan wel, maar geen e-mailadres. Bellen wordt minder gedaan en het is daarbij eenvoudiger om te melden dat het desbetreffende persoon er over twee weken pas weer is.

4. Pak alles goed aan, zorg voor extra tijd

Als je als werkgever alles goed aanpakt samen met je werknemers, heb je misschien juist tijd over. Voor veel bedrijven is het in de zomer wat minder druk, waardoor je meer tijd hebt om na te denken over nieuwe zaken om uit te voeren waar je eerder niet aan toe kwam. Veel mensen willen zelf ook op vakantie, dus als je het als werkgever goed regelt met anderen, accepteren zij het ook als jij er zelf niet bent. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie