Werknemers groensector vaak doelwit van teken

Redactie Baaz
Mensen die werkzaam zijn in de groensector lopen veel risico op tekenbeten. Meer dan een derde van de werknemers in deze sector wordt jaarlijks n of meerdere keren door de kleine bloedzuigers gebeten, zo blijkt uit onderzoek van Stigas.

Deze organisatie zet zich in voor een gezonde werkomgeving in de groensector en vraagt met de Week van de Teek aandacht voor het risico van tekenbeten. De beestjes kunnen namelijk de ziekte van Lyme overbrengen, die dodelijk kan zijn wanneer deze niet met antibiotica wordt behandeld.

Uit het onderzoek van Stigas blijkt echter dat 30 procent van de werknemers in de groensector, zoals hoveniers en dierverzorgers, aan het eind van de werkdag zichzelf niet controleren op teken. Een klein percentage van hen zit wel eens langdurig ziek thuis als gevolg van een tekenbeet.

Ook werkgevers kunnen volgens het onderzoek nog een slag maken: slechts een derde van hen heeft een protocol voor tekenbeten. Bij veel werknemers is bovendien niet bekend of er op de werkplek een speciaal pincet aanwezig is waarmee teken kunnen worden verwijderd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie