Welk boekhoudpakket past bij jouw bedrijf?

Redactie Baaz
OA's, SLA's, EAI's, BOB's, ERP ... wie als ondernemer verder kijkt dan een pakketje Microsoft of Open Office loopt al snel vast in afkortingen en jargon. Begin in dit woud van termen maar eens te zoeken naar de juiste boekhoudsoftware ?n een accountant die er ook mee wil werken. Gelukkig kan het tegenwoordig simpeler.

Met betrouwbare verbindingen, een volwassen geworden internet en nieuwe zogenoemde webgebaseerde technieken hoef je je als ondernemer niet meer te wenden tot de accountant die je een administratiepakket opdringt, omdat hij ermee werkt. Nu heb je als ondernemer zelf de hand in wat goed voor je is en ligt de beslissing bij jouw bedrijf, niet bij de dienstverlener.

Toch zijn er nog genoeg accountantskantoren die van hun klanten verlangen dat ze bepaalde boekhoudpakketten gebruiken, omdat ze er ook mee werken. Softwareleveranciers vinden zo nog altijd een gemakkelijke ingang bij de honderdduizenden bedrijven in Nederland. Een betere manier van verkopen, is er bijna niet. Als groot bedrijf kun je hiertegen nog een vuist maken, maar zelfstandigen zonder personeel dansen vaak naar de pijpen van het accountantskantoor.

Wakker

Ruzie zoeken heeft natuurlijk geen zin, maar de opkomst van vernieuwende administratiemogelijkheden als Yuki en Kleisteen hebben de gevestigde orde in boekhoudsoftwareland wakker geschud. Vernieuwen is het credo, meer mogelijkheden en variatie tussen wat de ondernemer zelf ziet en wat zijn/haar accountant krijgt voorgeschoteld op het beeldscherm van de pc, het notebook, het tablet of de smartphone.

Want zeker de ondernemer die zelf dichtbij de kern van zijn bedrijf wil blijven, wil niet worden vermoeid met termen die hij nooit heeft moeten leren en vensters waar hij weinig aan heeft. Die zijn voor de accountant-nieuwe-stijl: een boekhouder die dient als aanvulling op wat de zelfstandige zelf kan en hem toegevoegde waarde geeft. Niet de accountant-oude-stijl die een keer per week of per maand langskomt om de administratie te doen of met reservekopie?n over en weer de ondernemer feitelijk een beetje buitenspel zet.

Speelveld

Het speelveld van de boekhouding is voor accountants, ondernemers ?n software-ontwikkelaars dynamischer geworden. Grote 'applicatiejongens' als Exact, Unit4 en SAP hebben zich feitelijk verjongd. Andere, zoals Davilex, maakten succesvol een sprong van consument naar professionele gebruiker. Zo is er voor ieder wat wils.

Marketing- en salesmanager Tim Stamer van Davilex vat treffend samen wat veel softwarebedrijven nu als strategie hebben. 'Het uitgangspunt is dat ondernemers tijd besparen met het gebruik van onze producten. Dat resulteert direct in een kostenbesparing. De accountant hoeft minder werk te doen, omdat de gebruiker zelf de gegevens op een effici?nte, stapsgewijze manier invoert.'

Davilex werkt aan een software-as-a-service-aanvulling op zijn bestaande pakketten als Account, Factuur, Relatie, Order en Voorraad. Andere aanbieders integreren de boel het liefst. Zo combineert SAP bedrijfsprocessen als inkoop, distributie, logistiek, financi?le administratie en facturatie in ??n softwaresuite. Stond SAP vooral bekend als softwareleverancier voor de grote bedrijven, met Business All-in-one spreekt het ook kleinere ondernemingen tot 50 medewerkers aan.

De verandering in administratiemogelijkheden voor de groeiende groep zelfstandigen zou je bijna een liberalisatie van de markt kunnen noemen. Vrijheid blijheid – los van de accountant – kent ook zijn nadelen. Want welke van de tientallen, zo niet honderden, aanbieders verdient het om met jou als ondernemer in zee te mogen gaan.

Pitchen

Pak een stapeltje geld en neem plaats in de Baaz' eigen 'drakenhol'. Uit het grote aanbod aan leveranciers van online-administratiesoftware selecteerden wij er vijf. Zij pitchen hun pakket. Sommige lijken op elkaar, andere hebben duidelijker verschillen met hun concurrenten. Het is aan jou als ondernemer een keuze te maken voor wie jij denkt dat het best bij je bedrijf past en in welke van de softwareleveranciers jij je geld voor boekhouding wilt investeren.


Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie