Weinig elektrische auto's in Europa, maar niet in Nederland

Sterre Hartjes
De elektrische auto's die in Europa rijden zijn slechts in een paar landen te vinden, waaronder in Nederland. Is dit een goed teken of lopen wij als land voor op de rest van de Europese landen?

Totale aantal elektrische auto's

Volgens de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rijden er in Nederland ruim 172.000 stekkerauto's. Hiervan zijn 75.000 auto's volledig elektrisch. Door het succes van de Tesla Model werd de jaarlijkse verwachting van de RAI Vereniging voor het aantal registraties van nieuwe volledig elektrische auto's overtroffen. Door de nieuwe bijtellingsregels die vanaf 1 januari 2020 in gaan, zal het voor importbedrijven een goede keuze zijn om zoveel mogelijk volledig elektrische auto's op kenteken te krijgen.

Aandelen Nederlandse stekkerauto's

De Europese koepelorganisatie voor de Europese auto-industrie, ACEA, zegt dat alle stekkerauto's in Nederland een aandeel van 6,7 procent hebben in de verkoop. Hieronder vallen plug-in hybrides en volledig elektrische auto's. Dit percentage ligt in Polen op slechts 0,2 procent. Deze verschillen kunnen een gevaar zijn voor Nederland. In de overgang naar emissievrije mobiliteit is het belangrijk dat er geen land achterblijft.

Elektriche auto's in Europa

Uit de cijfers van de ACEA is gebleken dat stekkerauto's in slechts vier Europese landen, waaronder Nederland, een aandeel van minstens 2,5 procent hebben. Directeur-generaal Eric-Mark Huitema van ACEA roept daarom Europese regeringen op om het rijden in een elektrische auto aan te moedigen en haalbaar te maken.