Week van de Werkstress van start
Tekst: Sang-Ah Yoo
Meer dan een miljoen werknemers lopen jaarlijks het risico overspannen te raken. Bij werkgerelateerd verzuim komt een derde door werkdruk of stress. Daarom organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de week van 16 tot en met 19 november een campagne tegen deze ‘populaire’ beroepsziekte. Ruim tachtig bedrijven en organisaties delen hun aanpak van werkstress, waaronder ASML, ING, Jumbo, Atos Consulting, Fairphone, Food Connect, en Tony’s Chocolonely.
Flexibele contracten
Het groeiend aantal flexibele contracten veroorzaakt mede de hoge burn-outcijfers in Nederland. Flexwerk brengt immers een hoop onzekerheid over de baan met zich mee. 'We weten al langer dat stress minder te maken heeft met persoonlijkheidskenmerken dan met de context van het werk en de sociale omgeving', zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau in het FD. Overuren, slechte managers, prestatiedruk, het helpt allemaal niet. Ook de gedachte dat ‘druk-zijn’ statusverhogend is, veroorzaakt stress. Vooral jonge mensen tussen de 25 en 34 jaar kampen met een burn-out. Deze groep heeft over het algemeen minder balans tussen werk en privéleven. Overspannenheid wordt op deze manier een maatschappelijk probleem dat op het bordje komt van zowel overheid, ondernemers en werknemers. Het is inmiddels de tweede meest voorkomende psychische aandoening bij instromers in een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Premie en masseur
Ondernemers hebben in de tussentijd niet stilgezeten om hun werknemers gezond aan de slag te houden. Tony’s Chocolonely geeft medewerkers een premie van honderd euro om hardloopschoenen van te kopen. Ook komt er elke maand een masseur langs. Rouveen Kaasspecialiteiten kijkt naar de verschillende levensfases van hun mensen en past daar het werk op aan. Iemand van zestig jaar hoeft minder te sjouwen dan iemand van veertig. Rouveen probeert verder de levensstijl van medewerkers te beïnvloeden met een zogeheten ‘leefstijlcoach’. Die begeleidt ze bij afvallen, slaapcursussen of stoppen met roken.
Ook het Nieuwe Werken kan stress op de werkvloer wegnemen, mits telewerken leidt tot meer autonomie en duidelijke resultaatafspraken. Ook een luisterend oor en steun van collega’s en leidinggevenden kan helpen.
Kijk hier voor meer informatie over de Week van de Werkstress.