Wat moet je doen als je verkeerde brandstof hebt getankt?

Redactie Baaz
Je hebt haast en grijpt naar het tankpistool en opent snel je tankdop, zoals je dat altijd doet. En binnen no-time heb je een groot probleem. Het gebeurt jaarlijks tot wel duizenden Nederlandse bestuurders die de verkeerde brandstof tanken.

Dit gebeurt uit onwetendheid of omdat de brandstofnamen teveel op elkaar lijken, maar vooral uit onoplettendheid. Het eerste wat je moet doen als dit je overkomt, is rustig blijven. Zorg dat je weet wat je te doen staat als je verkeerd tankt. In dit artikel lees je een aantal tips samengesteld, voor een fout die flink in de papieren kan lopen. Mocht dit je recent zijn overkomen dan kun je hier auto onderdelen van Carpardoo bestellen. Maar na dit artikel zal je eerst altijd goed kijken voordat je tankt.

Benzine in plaats van diesel getankt

Hoewel het tanken van benzine in een dieselvoertuig onwaarschijnlijk lijkt, gebeurt het vaker dan andersom, omdat het mondstuk voor benzine kleiner is dan voor diesel. De opening past meestal toch nog in de tank. Kom je hier snel genoeg achter dan valt de schade nog te overzien. Zodra de motor is gestart heb je een groter probleem. Benzine spoelt de dieselsmeermidddelfilm weg, die je nodig hebt voor het injectiesysteem. Dit kan gelijk voor metaalslijtage zorgen; de metaaldeeltjes die afgeschaafd zijn beschadigen het gehele injectiesysteem. Het vervangen van je leidingen en injectiesysteem kan oplopen tot duizenden euro’s. 

Heb je je motor nog niet gestart, dan kom je er beter mee weg, omdat er dan nog geen slijtage is opgetreden. Wat er nu moet gebeuren, is je tank laten legen en je brandstoffilter vervangen. Maar het laten afvoeren van je brandstof moet vakkundig gebeuren en dat loopt ook aardig op in de kosten. Want het gaat om transport en afvoeren van giftige explosieve goederen.

Diesel getankt in plaats van benzine

Dit gebeurt over het algemeen niet zo snel, omdat de vulopening van een benzinetank kleiner is dan het tankpistool. Maar het komt wel eens voor dat het gebeurt, vaak als dit gebeurt wordt er een verkeerd gelabelde jerrycan gebruikt. Weer is het belangrijk om de motor absoluut niet te laten draaien. Ook in dit geval kan er dan schade in het injectiesysteem ontstaan. Neem contact op met een geautoriseerd werkplaats om je verder te helpen.

E10 in plaats van E5 getankt

De naam E10 wordt gebruikt voor brandstof die tot 10 procent ethanol bevat. E10 is niet voor alle voertuigen geschikt, omdat het aluminium kan aantasten door de hoge tempraturen. Dit kan uiteindelijk leiden tot lekkages in het brandstofsysteem. Dit is niet alleen gevaarlijk voor het milieu, maar brengt ook ernstige veiligheidsrisico’s met zich mee. Vraag dus altijd aan de fabrikant of je voertuig geschikt is voor E10. Heb je de fout gemaakt om E10 te tanken dan kun je het beste contact opnemen met de fabrikant, of een ethanolarme brandstof bijtanken. Zo zorg je weer voor een betere mengverhouding.

Bron: Carpardoo

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie