Wat je moet weten voor je je baan opzegt

Wat je moet weten voor je je baan opzegt

Redactie Baaz
Als je een ongelukkig of onvoldaan gevoel ervaart op je werk, is de meest logische stap om je baan op te zeggen. Maar voordat je definitief je ontslagbrief overhandigt, zijn er een aantal dingen die je moet weten.

Geld maakt niet altijd gelukkig

Als jij goed presteert op de werkvloer, ziet jouw werkgever je hoogstwaarschijnlijk niet graag vertrekken en zit de kans er dik in dat hij jou een salarisverhoging aanbiedt. Dit kan aanlokkelijk zijn, maar bedenk goed dat een riant salaris je vaak alleen maar tijdelijk tevreden houdt.

Laat alles netjes achter

Op het moment dat je besluit een rigoureuze stap te zetten, kan een dramatisch afscheid lonken. Toch is het niet verstandig alle schepen achter je te verbranden. Je weet nooit op welk punt in je carrière je collega’s of je baas weer tegenkomt. Bovendien misstaat een goede referentie op je cv niet.

Je hoeft niet de hele afdeling van te voren in te lichten over je vertrek, maar bij collega’s waar je nog contact mee wilt houden is het wel verstandig dat ze het in de eerste plaats van jou horen. 

Zorg dat al je lopende projecten en klusjes netjes zijn overgedragen. Zoek iemand die je vertrouwt met jouw werk en stippel een strategie uit zodat het bedrijf niet hoeft te lijden onder je vertrek.

Bedenk of je nieuwe baan je echt gelukkig gaat maken

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Bedenk je dus goed of je (eventuele) nieuwe baan je echt gelukkig gaat maken. Als je bijvoorbeeld zo graag weg wilt dat je een baan aanneemt die boven je capaciteiten ligt kan je ondermaats gaan presteren, wat kan leiden tot depressie en een laag zelfbeeld. 

Happy zijn op werk gaat verder dan je takenpakket, de werksfeer en collega’s tellen net zo goed mee. Kijk dus bijvoorbeeld eerst op websites als Glassdoor wat (voormalige) werknemers daarover melden.

Zorg dat je buiten werk ook gelukkig bent

Er is meer in het leven dan alleen werken. Meerdere factoren spelen een rol in een gelukkig leven. Het veranderen van baan biedt nieuwe ervaringen en uitdagingen en zorgt ervoor dat je andere mensen ontmoet, maar alles went uiteindelijk. Zoek uit waar je buiten werk blij van wordt en investeer daar tijd in.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie