Wat is loonverpakking en waarom maken bedrijven er gebruik van?

Wat is loonverpakking en waarom maken bedrijven er gebruik van?

Redactie Baaz

In ons dagelijks leven komen we ze overal tegen: verpakkingen. Een zakje snoep, een pak melk, een potje pillen, noem maar op. Heb je je weleens afgevraagd wie deze verpakkingen heeft bedacht, ontworpen en gemaakt? In veel gevallen is daar een verpakkingsbedrijf aan te pas gekomen. Bedrijven kunnen vaak niet zonder een co-packer of een loonverpakker. Wij vertellen je er meer over.

Food en non food

Zowel food als non food bedrijven maken op grote schaal gebruik van een co-packer. Denk aan loonverpakking van chemische producten, in de levensmiddelenindustrie en in de cosmetica-industrie. Het is altijd belangrijk dat een product goed verpakt en beschermd wordt. Vooral voor internationaal opererende ondernemingen is een loonverpakkingsbedrijf een belangrijke schakel in de hele supply chain. Voor chemische producten is dit waarschijnlijk nog meer van belang. Logischerwijze moeten deze verpakkingen aan strenge eisen voldoen

Loonverpakking of co-packing een belangrijke schakel in het bedrijfsleven

Het inhuren van een externe partij voor de verpakking en/of distributie van de producten gebeurt steeds vaker, vooral bij grotere bedrijven. Het biedt de onderneming de gelegenheid om te focussen op de kernactiviteiten en tegelijkertijd te profiteren van de expertise en infrastructuur die packing bedrijven hebben opgebouwd. Dit heeft een aantal voordelen voor de onderneming. Zo werkt het veelal veel efficiënter en oogt het product en de distributie professioneler. De combinatie van een hogere kwaliteit en verbeterde efficiëntie is een essentiële factor voor klanttevredenheid en dus klantenbinding en leidt tot lagere kosten.

Veel mogelijkheden

Loonverpakking wordt aangeboden op zeer breed vlak. Het kan variëren van het verpakken in eenvoudige, gelabelde dozen, tot het ontwerpen van complete verpakkingen met een mooi uiterlijk en het verzorgen van opslag en distributie. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de aard van de onderneming en diens producten en de mogelijkheden van het verpakkingsbedrijf. Zo zijn er ook co-packers die nog extra diensten aanbieden. Denk daarbij aan assemblage, kwaliteitscontrole, etikettering en zelfs marketing. Daarnaast zijn er ook leveranciers van bijvoorbeeld chemische producten die tegelijkertijd loonverpakking bieden. Een ideale combinatie voor ondernemingen die veel gebruik maken van chemicaliën. 

Loonverpakking van chemische stoffen

Het moge duidelijk zijn dat chemische stoffen op de juiste manier moeten worden behandeld, verpakt, opgeslagen en vervoerd. Daarom is het essentieel dat je kiest voor een partner die zowel de producten kan leveren als deze voorzien in loonverpakking, zeker wanneer het gaat om grotere orders voor chemische stoffen. Voor de verpakking kan men denken aan het afvullen van flessen of potten, alsmede blikken, emmers, zakken, vaten, drums, big bags, jerrycans en IBC’s. Van kleine verpakkingen van 5 milliliter tot zo’n 1000 liter. We hebben het hier dus over een loonverpakker én totaalleverancier van chemische producten in Nederland. 

Voordelen van loonverpakking

Als ondernemer is het belangrijk om je altijd te blijven ontwikkelen. Dit kan door bij te leren, maar ook door nieuwe stappen te zetten, zoals het uitbesteden van je verpakking en/of distributie. Voor ondernemingen die nog twijfelen of dit de juiste stap is, staan hier de voordelen van loonverpakking op een rijtje:

 

  • Kostenbesparing: 

Door de verpakking en/of distributie van de producten uit te besteden, kan een onderneming aanzienlijk in kosten besparen. Denk aan kosten voor personeel, apparatuur, materiaal, opslag en transport. Omdat een loonverpakker beschikt over een adequate infrastructuur, expertise en de mogelijkheid om grote volumes in te kopen, dalen de kosten per eenheid. De kans is dus groot dat een onderneming per verpakkingseenheid veel duurder uit is wanneer zij zelf de verpakking produceert en de producten distribueert. 

  • Expertise en kwaliteit: 

We noemden het hiervoor ook al: gespecialiseerde loonverpakkingsbedrijven hebben veel expertise en beschikken over de juiste apparatuur. Door de jarenlange ervaring kennen zij precies de ‘klappen van de zweep’, zeker wanneer het om de verpakking van veeleisende producten gaat, zoals chemicaliën. 

Flexibiliteit: Een co-packer is flexibel, in die zin dat het snel kan op- of afschalen. Zo hoeft een onderneming nooit meer af te nemen dan nodig en zijn er ook geen tekorten bij een onverwachte toename in de vraag. Dit in tegenstelling tot wanneer je zelf de verpakking zou doen. 

  • Focus op kernactiviteiten:

Last but not least: door het uitbesteden van de verpakking aan een derde partij, kan een onderneming zich focussen op kernactiviteiten. Dit is een belangrijke factor, aangezien er zo tijd en ruimte vrijkomt voor bijvoorbeeld productontwikkeling en innovatie, marketing en verkoop. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot een hogere omzet en uitbreiding van de productie.

Al met al is loonverpakking dus een vak apart en een belangrijke factor in de supply chain van het moderne bedrijfsleven.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie