Wat is jouw meest gehate schoonmaakwerk?

Redactie Baaz
Schoonmaken: het is een klus die nooit klaar is. Op het moment dat de badkamer helemaal netjes is, blijkt de keuken alweer vies te zijn. En tegen de tijd dat je die weer op orde hebt, blijkt de vloer in de woonkamer wel een goede dweilbeurt te kunnen gebruiken, zie je opeens overal stof liggen en ja, natuurlijk, is de badkamer alweer aan zijn volgende poetsbeurt toe.

Wat is het vervelendste klusje?

Wat het vervelendste schoonmaakklusje is, is per persoon verschillend. Er zijn zelfs mensen die iedere klus prima vinden, en helemaal geen hekel hebben aan schoonmaken. Zij poetsen dagelijks zingend hun keuken, dweilen om de dag de vloer en maken de badkamer minimaal drie keer per week van top tot teen blinkend schoon. Hun huis ziet er altijd uit alsof er nooit iets vies wordt, en in feite is dat ook zo: nog voor het vies kan worden, is het alweer schoongemaakt.

Deze mensen zijn wel in de minderheid. Het is niet voor niets dat veel mensen, zeker wanneer ze een drukke baan hebben, iemand inhuren voor de wekelijkse grote schoonmaak. Het dagelijkse doekje zo hier en daar overheen halen, prima. Maar het echte schrobben, de ramen wissen en een grote beurt voor de badkamer en keuken? Dat laten ze liever aan de professional over. En waarom ook niet. Goed schoonmaken is tenslotte iets dat nog niet zo makkelijk is.

Frustrerend: altijd strepen op de ramen

De klus die misschien wel het meest wordt uitbesteed, is het schoonhouden van de ramen. Veel mensen laten dit door hun wekelijkse hulp doen, als ze deze hebben, en veel anderen huren er een glazenwasser voor in. Zie je hen aan het werk, dan verklaar je jezelf misschien voor gek dat je het niet gewoon zelf doet. Kijk nou hoe snel ze dat doen: een paar keer met hun wisser wapperen, en klaar zijn ze. Je knippert drie keer met je ogen, en kunt opeens weer haarscherp naar buiten kijken.

Toch blijkt dit nog een hele kunst te zijn, wat veel mensen ontdekken als ze zelf weer eens een poging wagen. Ten eerste kost het altijd veel meer tijd dan wanneer de professionals het doen, het resultaat valt ook niet zelden tegen. Waarom droogt de boel toch altijd zo streperig op? En waarom is zelfs niet al het vuil verdwenen?

Het geheim zit hem deels in de techniek en de ervaring, maar deels ook in het gebruikte materiaal. Je zult zien dat veel professionals kiezen voor inwassers om het vuil goed van de ramen te weken en boenen, en vervolgens met een wisser al het (vieze) water streep loos van de ramen laten verdwijnen. Anderen gebruiken complete raamwissers, waarin een inwasser en wisser gecombineerd zijn. Met het juiste materiaal is de kans van slagen al een stuk groter, maar is en blijft ramenwissen voor jou een vervelende klus, aarzel dan niet en laat het door iemand doen die er echt verstand van heeft.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie