Wat is ISO 9001 certificering en waarom is het mogelijk belangrijk voor jouw onderneming?

Wat is ISO 9001 certificering en waarom is het mogelijk belangrijk voor jouw onderneming?

Redactie Baaz

In vrijwel elke sector is de ISO 9001 een begrip. Deze norm is wereldwijd erkend en gaat om kwaliteitsmanagement. Waarom dat ook belangrijk is voor jouw onderneming, leggen we je graag uit.

Met ISO 9001 bewaak je je kwaliteit

De vraag is natuurlijk: ‘Waarom zou ik beginnen aan ISO 9001 certificering?’ Dat is een mooie en nuttige vraag. Allereerst kun je hiermee je klanttevredenheid verhogen. Je kunt je klant ondersteunen van vervaardiging tot nazorg. Presteer je boven de verwachtingen van de klant, dan is de kans groot dat deze nog een keer terugkeert.

Bovendien is het certificaat een mooie manier om te laten zien dat je de processen op zo’n manier beheerst, dat je altijd een hoge kwaliteit en een hoge betrouwbaarheid kunt bieden. Wet- en regelgeving is belangrijk in ons land, en met het certificaat laat je zien dat je daar kennis van beheerst.

Ook niet geheel onbelangrijk: 60 procent van de bedrijven die op een succesvolle manier de ISO 9001 toepast, behaalt een hogere omzet. Dat komt door een hogere klandizie én doordat je bespaart op kosten. Kortom: met dit certificaat behaal je op alle terreinen winst.

Wat is er nodig om zo’n certificaat te halen?

Eigenlijk is het relatief simpel om volgens de ISO 9001 norm te werken. Het is geen norm die eisen stelt aan een kwaliteitshandboek en verplichte procedures en registraties. Het is een norm die vereist dat de organisatie de documentatie goed bijhoudt. Daarmee moet je immers je systemen controleren en onderhouden. Hoe je de norm toepast, bepaal je als organisatie dan ook helemaal zelf.

Zo kun je bijvoorbeeld strenge eisen stellen aan de hand van de CO2 prestatieladder. Daarmee probeer je de uitstoot van CO2 bij het productieproces te verminderen. Of je pakt de checklist van de certificering erbij, en ontdekt op welke gebieden je kunt verbeteren.

Moeten alle bedrijven ISO 9001 hebben?

Niet alle bedrijven moeten een ISO 9001 certificaat hebben. Het is geen wettelijke verplichting. Het is alleen handig om te gebruiken, omdat je daarmee de kwaliteit van je processen bewaakt. Met de ISO 9001 heb je een standaard in handen waarmee je je bedrijf verder kunt professionaliseren. Daarnaast is het ook niet verplicht om een certificaat te behalen als je volgens deze norm wilt werken.

De vraag is alleen: ‘Waarom zou je je niet laten certificeren?’ Je hebt er immers niets mee te verliezen. Met een certificaat kun je de kwaliteit van je managementsysteem ook buiten de organisatie aantonen. De kans dat je daarmee aan aanbesteding wint, is groter dan zonder certificaat. Sommige opdrachtgevers eisen namelijk inzage in wat je precies doet om de kwaliteit te bewaken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie