Wat is de toekomst voor crypto binnen B2B?

Wat is de toekomst voor crypto binnen B2B?

Redactie Baaz

Ondernemers kunnen haast niet meer om crypto, digitale valuta, heen. De wereld van crypto gaat tegenwoordig verder dan de handel in Bitcoin en Ethereum alleen. Denk bijvoorbeeld aan de projecten die specifiek ontwikkeld worden, om het ondernemers makkelijker te maken. Een voorbeeld van zo’n project is VeChain, gericht op het vastleggen van de volledige supply-chain van projecten in de blockchain. De blockchain, de basis van crypto, vormt een ketting van blokken waarin transacties worden afgewikkeld. Zodra een blok voltooid is, zijn aanpassingen aan deze transacties niet meer mogelijk. Een transactie wordt alleen goedgekeurd, wanneer deze gevalideerd kan worden. 

Echtheid van producten achterhalen in de blockchain 

Juist doordat geverifieerde transacties niet meer aan te passen zijn, is blockchain technologie goed in te zetten voor het achterhalen van de echtheid van producten. Niet alleen bij fysieke producten, maar bijvoorbeeld ook bij journalistieke stukken. Wie was de oorspronkelijke publisher van een document? Regelmatig kampen ondernemers met problemen rond de echtheid van goederen. Een soortgelijk vraagstuk speelt op het gebied van de duurzaamheid van producten. Hoe duurzaam zijn de eieren in de supermarkt? Van welke boer komen ze? Worden producten geïmporteerd uit het buitenland, wat voor een onnodige belasting van het milieu zorgt? Blockchain technologie, of crypto, kunnen hier een oplossing voor vormen.

Betalen met verschillende digitale valuta

Een ander punt waar crypto ondernemers raakt, is bij het gebruik van deze digitale valuta als betaalmiddel. Er zijn tegenwoordig steeds meer partijen die betalingen met crypto ondersteunen. Voorheen ondersteunde ook een grote Nederlandse betaalprovider dergelijke betalingen. Deze partij stopte er een paar jaar geleden echter weer mee. De kans lijkt groot, dat betalingen in de toekomst vaker met Bitcoin of bijvoorbeeld Ripple zullen worden gedaan. Voor ondernemers is het interessant deze betaaloptie toe te voegen aan hun webwinkel. 

Overdracht van rechten op producten 

Een derde aspect om rekening mee te houden, is het feit dat blockchain technologie oorspronkelijk bedacht werd ter vervanging van een derde partij bij transacties. Dat kan de bank zijn, wanneer crypto gebruikt wordt als betaalmiddel. Denk echter ook aan de notaris, bij de overdracht van rechten op producten of ontwerpen. Met blockchain technologie is het mogelijk om afspraken vast te leggen, zonder dat deze door een van beide partijen aan te passen zijn. Het maakt dat crypto het voor ondernemers makkelijker maakt om tot zo’n overdracht te komen, zonder dat hierbij fors betaald moet worden voor de hulp van een notaris. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie