Wat is blockchain?

Wat is blockchain?

Redactie Baaz

Iedereen kent inmiddels de Bitcoin: de digitale munt waarmee je grenzeloos kunt betalen en welke inmiddels wereldwijd berucht is vanwege zijn enorme stijgingen en dalingen in waarde. Behalve de Bitcoin zijn er inmiddels honderden andere digitale valuta in omloop. Die maken vrijwel allemaal gebruik van hetzelfde principe: de Blockchain. Maar wat is de Blockchain nu eigenlijk?

Digitaal betalen is heel eenvoudig, snel en veilig. Dat laatste komt vooral omdat de bank van de kopende partij de verkopende partij garandeert dat het geld wordt overgemaakt. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van de bank om te controleren of je daadwerkelijk genoeg geld op je rekening hebt staan om een nieuwe computer, bank of een pak melk te kopen. Heb je dat niet, dan gaat de transactie niet door. Bij het digitale betalingsverkeer speelt de bank dus een sleutelrol. Wat veel mensen niet weten is dat ze zich daar ook goed voor laten betalen. Wat veel mensen niet weten is dat ze zich daar ook goed voor laten betalen. Wie anders kan de positie van controleur op zich nemen als het gaat om transacties.

Wat is de Blockchain?

De bedenker van de Bitcoin, de Japanner Sakoshi Nakamato, vond er een briljante oplossing voor. Als je een account opende voor Bitcoins, dan werd deze niet bijgehouden op één computer, maar op heel veel computers. En dat principe, dat is de Blockchain. Het is alsof je boodschappen gaat doen in de supermarkt, vervolgens gaat betalen, waarna er spontaan tien mensen gaan checken of je wel genoeg geld bezit. Vervolgens moeten ze alle tien de betaling goedkeuren voordat de transactie door kan gaan.

Blockchain

Waar het bij de Bitcoin nog maar de vraag is of deze wereldwijd gaat doorbreken als betaaleenheid, is er bij de Blockchain geen enkele twijfel over de toegevoegde waarde. Omdat het om een groot aantal los van elkaar bestaande controleurs gaat, is de veiligheid gegarandeerd, mits de computerkracht groot genoeg is.

Nadelen

Dat laatste is ook direct het grote nadeel van de Blockchain en de reden waarom banken en instellingen er nog niet direct mee aan de haal zijn gegaan. Naar verluidt wordt met het handelen in Bitcoins jaarlijks net zoveel stroom verbruikt als in heel Ierland. Daarmee is de Blockchain ten eerste enorm milieuvervuilend en ten tweede ongeschikt voor het reguleren van dataverkeer van een paar miljard mensen.

LEES OOK: Koers van de Bitcoin blijft spannend

Datafiles

Daar komt nog bij dat de Bitcoin heel klein begon. De Blockchain kon daardoor functioneren op relatief normale computers met een beperkte rekenkracht. Naarmate de populariteit toenam, werd de druk op de Blockchaincomputers steeds groter en ontstonden er datafiles, waardoor het soms uren kon duren voordat een transactie was verwerkt.

Identiteitscontrole

In eerste instantie lijkt de Blockchain dus niet erg bruikbaar voor het dagelijkse betalingsverkeer. De toegevoegde waarde zit hem echter vooral in een ander belangrijk gebied in het online verkeer: het controleren van je identiteit. Als je op dit moment een overheidsdocument online wilt inzien, moet je jezelf eerst registreren. Hetzelfde geldt voor het doen van online bankzaken. Heel veel andere diensten zijn nog niet eens online beschikbaar. Online is het nou eenmaal erg makkelijk om jezelf anders voor te doen dan je in werkelijkelijkheid bent. Dus wat is de blockchain? Wellicht de opvolger van onze DigiD?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie