Waarom zou je zakelijk lenen?

Redactie Baaz

Wanneer het je als ondernemer voor de wind gaat, heb je mogelijk flink wat eigen vermogen opgebouwd. Dit geld kun je in jouw bedrijf investeren, zodat je verder kunt groeien. Helaas is niet iedere ondernemer financieel bij machte om dergelijke (grote) uitgaven te doen. Geldt dit ook voor jou? Denk dan niet direct dat investeren niet mogelijk is. Nee, want je kunt namelijk een zakelijke lening aanvragen. Helaas ziet lang niet iedere ondernemer het nut van zo’n zakelijke lening in. Toch kan jouw bedrijf wel degelijk baat hebben bij zo’n zakelijke financiering. Om jou te overtuigen, vertellen wij je in deze tekst waarom je een zakelijke lening afsluit.

Je kunt er een langlopende investering mee doen

Als je nog niet eerder geld geleend hebt om te investeren, vind je dit mogelijk geen prettige gedachte. Dit kunnen wij ons voorstellen, want er ontstaat een schuld als je geld leent. Vergeet alleen niet dat een zakelijke lening jouw bedrijf ook vooruit kan helpen. Hierdoor kun je op de lange termijn zelfs verdienen aan zo’n financiering.

Voordat je zo’n lening afsluit, wil je ongetwijfeld ook weten waar je het geleende geld voor kunt gebruiken. De meeste ondernemers sluiten een zakelijke lening af voor een langlopende investering. Omdat dit nogal een breed begrip is, weet jij misschien niet helemaal waar je hierbij aan moet denken. De aankoop van een nieuwe machine en een nieuw voertuig scharen we bijvoorbeeld onder de langlopende investeringen. Dit geldt eveneens voor de uitbreiding van jouw bedrijf.

Een nieuwe machine, een nieuw voertuig en het uitbreiden van jouw bedrijf is niet bepaald goedkoop. Sluit je een zakelijke lening af? Dan smeer je deze investering uit over een langere periode. Grote voordeel hiervan is dat je niet direct over de benodigde financiële middelen hoeft te beschikken. Als je aan het einde van de rit de lening keurig afbetaald hebt, is er namelijk niets aan de hand.

Je betaalt een vaste rente

Eén van de redenen waarom mensen niet graag een lening afsluiten, is omdat zij hier rente over betalen. Omdat je het geld bij een zakelijke lening altijd in één keer op jouw rekening gestort krijgt, betaal je rente over het hele bedrag. Hoeveel rente zakelijke lening je betaalt, verschilt van tijd tot tijd. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren. De rentestand is een voorbeeld van zo’n factor. Is de rentestand laag als je een zakelijke lening af wilt sluiten? Dan is geld lenen goedkoper dan bij een hogere rentestand.

Ondanks dat de rentestand van tijd tot tijd verschilt, heb jij hier geen last van als je een zakelijke lening afsluit. Bij het afsluiten van een zakelijke lening wordt de rente namelijk vastgezet. Dit betekent dat je gedurende de hele looptijd van de lening hetzelfde rentepercentage betaalt. Grote voordeel hiervan is dat je bij het afsluiten exact weet hoeveel een zakelijke lening jou gaat kosten.

Je kiest zelf een geschikte looptijd

Voor een zakelijke lening richt jij je waarschijnlijk tot een geldverstrekker. Omdat je geld van een andere partij leent, moet je dit terugbetalen. Daarom spreek je bij het afsluiten van een lening een looptijd af. De maximale looptijd van een zakelijke lening is 60 maanden (5 jaar). Vind je dit te lang? Geen probleem, want je kunt ook voor een kortere looptijd kiezen. Je betaalt dan weliswaar meer per maand, maar de totale kosten vallen doorgaans lager uit. Omdat je het geld in een kortere tijd terugbetaalt, betaal je minder lang rente. Kies overigens alleen voor een kortere looptijd als je dit financieel kunt behappen.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie