Waarom samen lunchen op het werk een goed idee is
Gebruik een gezamelijke lunch niet voor zakelijke mededelingen

Waarom samen lunchen op het werk een goed idee is

Redactie Baaz
‘Elke lunchpauze met dezelfde collega’s aan tafel zitten waar ik al de hele dag tegenaan kijk? Mij niet gezien’. Dat is de reactie van medewerkers waardoor ondernemers afzien van een gezamenlijke lunch. Toch heeft zo’n lunch voordelen.

Samen lunchen met werknemers en werkgevers, veel mensen moeten er niet aan denken. Moeiteloos sommen zij de nadelen op, variërend van ‘ik spreek mijn collega’s al de hele dag’ en ‘dat is het enige moment voor mijzelf’ tot ‘met mijn baas tegenover me krijg ik geen hap door mijn keel’ en ‘daar moet ik dan zeker de hoofdprijs voor betalen?’. Toch biedt samen lunchen de nodige voordelen. We zetten ze op een rij en leggen daarna uit hoe je ook je werknemers warm kunt krijgen voor dit soort lunchsessies.

Contact en controle

Samen lunchen in bijvoorbeeld een bedrijfskantine zorgt ervoor dat je weet hoe laat je werknemers pauze nemen en hoe lang ze niet achter hun bureau zitten. Bovendien krijg je aan tafel met al je werknemers beter inzicht in de onderlinge verhoudingen en wat er zoal speelt op de werkvloer en in het leven van je personeel.

Gezond

Door een bedrijfslunch te bestellen of gewoon boodschappen te laten bezorgen door de supermarkt draag je bij aan de gezonde voeding van je werknemers en voorkom je dat zij hun lunch overslaan wat hun werklust zeker niet ten goede komt.

Versterk je imago

Door af en toe iets lekkers bij de lunch te presenteren maak je jezelf geliefd bij je werknemers. Een gezamenlijke lunch is bovendien het uitgelezen moment om je werknemers de persoon achter de baas te laten zien en een gesprek met ze aan te gaan dat niet over werk gaat.

Onderlinge band

Samen lunchen draagt bij aan de onderlinge band en dus de samenwerking tussen je werknemers en daar profiteer jij als baas ook van.

Hoe krijg je je werknemers nu enthousiast? Vertel ze over de voordelen die zij hebben bij zo’n gezamenlijke lunch, want die zijn er zeker!

Voordelig

Zeker als je de boodschappen (laat) ha(len)alt bij de supermarkt hoeven je werknemers slechts een euro of twee neer te tellen voor een complete en voedzame lunch. Vergelijk dat maar eens met de broodjesprijzen van de bakker om de hoek!

Makkelijk

Verslapen en ’s middags geen tijd om de deur uit te gaan? Dan staat er toch een gezonde lunch voor je klaar.

Gezellig

Vertel je medewerkers de lunch te zien als een moment om met collega’s over andere dingen dan werk te praten.

Overige tips

  • Zet je directeurengezicht af als je aan de lunchtafel schuift. Niemand zit te wachten op de baas aan tafel, maar je werknemers zullen het zeker waarderen als je laat zien wie je verder bent. Wees persoonlijk (maar niet té persoonlijk) en stel vragen die niet direct te maken hebben met de zaak.
  • Gebruik de lunches niet voor algemene zakelijke mededelingen, bewaar die voor later.
  • Wil je je werknemers niet verplichten tot een gezamenlijke lunch? Organiseer het dan op vrijwillige basis zodat iedereen zelf kan bepalen of en zo ja, hoe vaak hij of zij samen met de anderen zijn boterham nuttigt.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie