Waarom Net4Kids 10 maal zo effectief is in fondswerving

Redactie Baaz
Net4Kids werft fondsen voor kinderhulpprojecten op een sympathieke innovatieve manier. "Mensen geven een factor tien meer als ze persoonlijk betrokken kunnen zijn."

Wie met een bootje de Amstel opvaart, bevindt zich eenmaal voorbij de A9 midden tussen de weilanden. Hier is, net achter de dijk, Net4kids gevestigd. Een non-profit organisatie die op een hele innovatieve manier fondsen werft voor kinderhulp-projecten.

Stoom

Loek van den Boog vertelt over de oprichting van de stichting in 1999, terwijl hij ondertussen als een ware barista een cappuccino klaarstoomt met zijn Isomac Millennium, de kleinste espressomachine met gescheiden watersysteem voor stoom en koffie, aldus Loek. Belangrijk, want de koffie moet op 95C en de stoom op 100C. Scheelt weer wachten tussendoor.

Loek is een veteraan uit de IT-industrie, met topfuncties bij ondermeer Buma/Stemra, Cordys, Oracle en als private consultant - bij General Atlantic Partners. Geen onverdienstelijke bezigheden, zo besefte hij zelf ook. Dik negen jaar geleden ging hij samen met zijn vrouw Anke op zoek naar een hulpproject, waar hij wat zou kunnen betekenen. Samen waren ze bereid een meer dan flink bedrag te doneren, het enige waar ze om vroegen was betrokkenheid. Geen invloed, maar gewoon van dichtbij kunnen volgen hoe een project verloopt. En dat viel tegen. Traditionele hulporganisaties zijn daar helemaal niet op ingericht. Het is geld geven, een bedankje en dat is het dan.

Persoonlijk
Samen met zijn vrouw richtte hij Net4kids op, dat intussen een team is van 26 bevlogen mensen die grotendeels pro bono werken. Mensen geven een factor tien mr als ze persoonlijk betrokken kunnen zijn. Ze zitten daar cht op te wachten. Hoewel donateurs meestal persoonlijk worden benaderd, is de website van Net4kids essentieel bij het scheppen van een band. De site is ingericht als een webwinkel waar personen en bedrijven een project kunnen uitzoeken waar ze raakvlakken mee hebben. Donateurs kunnen via uitgebreide rapportages op hun eigen subsite het verloop van een project volgen. Loek: We zien eigenlijk nooit, dat iemand nmalig iets geeft en zich daarna terugtrekt uit een project. Dat willen ze zelf niet.

Niet goed, geld terug
Omdat de dagelijkse bedrijfsvoering van Net4kids uit een aparte fondsenstroom wordt gefinancierd, gaat 100% van de donaties naar de gekozen projecten toe. Met garantie: niet goed, geld terug. Projecten worden zowel door Wilde Ganzen als Net4kids gecontroleerd. In 2007 won Net4kids de Transparantprijs voor beste charitatieve verslaggeving. Het verbaast ons eigenlijk niets als Loek vertelt dat hij ooit als registeraccountant is begonnen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie