Waarom je alle prullenbakken op kantoor moet weghalen

Jonas Bloemen
Het Nederlandse digital marketingbureau PauwR heeft alle prullenbakken bij de bureaus weggehaald. Dit om werknemers weg te lokken van hun werkplek.

LEES OOK: Vijf redenen waarom humor op de werkvloer belangrijk is

De actie zorgt ervoor dat de veertig medewerkers in beweging blijven, maar ook voor meer contact met collega’s. Op elke verdieping bevindt zich aan het einde van de centrale hal een keuken met koffieautomaat, daar staan nu ook de prullenbakken. PauwR werd geïnspireerd door onder andere Google, waar hetzelfde concept wordt gehandhaafd. 

Iedereen doet mee bij het marketingbedrijf. Ook managing director Pieter Voogt: ‘Een dergelijke kleine onderbreking van de werkzaamheden heeft zo zijn voordelen. Het is ten eerste goed dat je beweegt tijdens de werkdag, maar het heeft nog een voordeel: onderweg naar de koffieautomaat of prullenbak kom je bijna altijd iemand tegen. Het praatje dat je dan maakt, had je niet gehad als je achter je computer was blijven zitten.’ Aldus Voogt tegen het AD

Interactie met collega's

PauwR volgt niet alleen het concept van Google, ook Facebook zet zich tegenwoordig in voor een multifunctionele kantoorruimte. Zo is het nieuwe hoofdkantoor volledig ingericht om ontmoetingen tussen werknemers te stimuleren. Volgens Pieter Voogt is het belangrijk om te weten wie je collega’s zijn. Je hebt ze immers nodig om samen de gestelde doelen te halen. 

Volgens Voogt waren de werknemers in eerste instantie verbaasd over de verwijderde prullenbakken. Inmiddels zijn ze eraan gewend. Overigens komen de werknemers van PauwR zelf ook met ideeën die bijdragen aan een gezondere werksfeer. ‘Vaker dan dat we dingen van bovenaf opleggen. Zo kwam er een collega met het idee om een buikspierkwartiertje in te voeren. Dus hielden we een ruimte vrij waar degenen die dat wilden elke dag oefeningen konden doen. Vanwege een verbouwing is dit kwartiertje vervangen door een wekelijkse trip naar de sportschool. We doen daar een circuittraining onder begeleiding van een personal trainer. Elke week doen veel werknemers daar trouw aan mee.’ Besluit Voogt.