Waarom groeit het aantal coaches, en is dat erg?

Ruben den Boer
Nederland, het land van managers, trainers en coaches. Het aantal coaches is de afgelopen jaren explosief toegenomen en dat roept een aantal vragen op. Waar komen al die coaches opeens vandaan? Is het erg dat er zoveel coaches zijn? En wat betekent deze groei voor de kwaliteit van de coaches in Nederland?

Hoeveel coaches er exact zijn in Nederland is niet te zeggen. Er zijn verschillende instanties waar coaches zich kunnen laten certificeren en het begrip ‘coach’ is zo ruim dat het lastig te kwantificeren is. Een ding is echter wel heel duidelijk: het zijn er meer dan ooit. Van loopbaancoaches tot personal wellness coaches, het kan niet op. Maar waar komen ze opeens vandaan, en waarom steken juist nu zoveel coaches de kop op?

Coaches voor zelfontplooiing en duurzaamheid

Een van de grote redenen dat het aantal coaches toeneemt, is dat we op een andere manier zijn gaan werken. Zoals veel ontwikkelingen in de arbeidsmarkt is ook de toename in coaches (deels) toe te schrijven aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De wereld en het werkveld veranderen snel en dat vraagt om werknemers die meeveranderen, daar kan een coach goed bij helpen. Coaches kunnen medewerkers bijvoorbeeld helpen hun oude gewoontes los te laten of het meeste uit zichzelf te halen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Het komt dan ook steeds vaker voor dat werkgevers zelf coaches aanbieden. Werkgevers willen hun medewerkers behouden en verbeteren, daarom zijn coaches zo in trek. Dat coachen kan in-house gebeuren, maar gebeurt veel vaker in samenwerking met derde partijen. Door deze extra vraag zijn er veel mensen die de carrière switch maken naar coach. Een groeiende markt is bovendien voor veel mensen aantrekkelijk.

Is het erg dat er zoveel coaches zijn?

Je kunt je afvragen wat het nut van al deze coaches is. Moeten we blij zijn met deze ontwikkeling, of moeten we hier voorzichtig mee omgaan? Laten we voorop stellen dat er op zichzelf niets mis is met een groot aanbod aan coaches. Coaches worden daardoor gedwongen zich te specialiseren en de toenemende concurrentie zorgt in de regel voor een hogere kwaliteit (soms zelfs tegen een lagere prijs).

De echte vraag is wat deze grote groei doet met de kwaliteit van de coaches. Ondanks dat coaches dus worden gedwongen betere kwaliteit te leveren zijn er veel coaches die zondere enige ervaring aan het werk beginnen. Dit zijn bijvoorbeeld prominente mensen uit de zakenwereld of mensen die na hun pensioen nog iets willen bijverdienen. Hiervan kan de kwaliteit niet gegarandeerd worden. Ook het feit dat er niet één controlerende macht is die coaches toetst op kwaliteit is kwalijk. ‘Een onbeschermde, ongeregistreerde coach kan averechts werken’, zegt Marieke Bendeler tegen NU.nl

Een coach in jouw onderneming

Een coach kan dus een waardevolle bijdrage leveren aan jouw onderneming. Hij of zij kan je medewerkers helpen te groeien in hun functie en kan voor een betere sfeer op het werk zorgen. Let echter op met welke coaches u in zee gaat. Iedereen met een fraaie website kan zich voordoen als coach, maar dat betekent niet dat iedereen even goed is.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben