Waarom een escape room als teamuitje een goed idee is

Waarom een escape room als teamuitje een goed idee is

Redactie Baaz

Sinds de coronacrisis is onze manier van werken aanzienlijk veranderd. Waar een groot deel van de bedrijven weer gewoon vanaf kantoor of de werkplek werkt, is thuiswerken voor anderen een blijvertje gebleken. Daarbij werken ook veel mensen flexibel: de ene dag vanuit huis en de andere dag vanaf kantoor. 

Om de verbinding tussen werknemers onderling en tussen het bedrijf en je team sterk te houden, is teambuilding nu - misschien wel meer dan ooit - van groot belang. Met een escape room zit je bijvoorbeeld helemaal goed als zakelijk uitje. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Investeren in teambuilding voor ontwikkeling bedrijf

Als eerst is het goed om te weten wáárom teambuilding zo belangrijk is. Ook voor de pandemie was het van belang om je team regelmatig onder de loep te nemen ter verbetering. Op die manier weet jij meer over welke mensen er achter de werknemers schuilen, wie waar goed in is en wie nog wat extra scholing zou kunnen gebruiken. Met behulp van teambuilding kom je hier als manager of werkgever achter. Die informatie kun je gebruiken om je bedrijf verder te ontwikkelen en om je personeel (weer) enthousiast te maken voor het werk.

Daarnaast is teambuilding nodig om de onderlinge banden beter te maken. De meeste mensen vinden het leuk om hun collega's ook op een andere manier dan op de werkvloer te leren kennen. Door regelmatig leuke uitjes te organiseren, geef je hen de mogelijkheid om dat te doen. Teambuilding is hierbij wel even anders dan een etentje hier en een borrel daar, omdat je meestal actief iets gaat ondernemen. Denk bijvoorbeeld eens aan een escape room. Escape rooms zijn de perfecte optie voor een geslaagd teamuitje en hieronder lees je waarom dat zo is.

Escape room leert mensen om écht samen te werken

Het grootste voordeel van het doen van een escape room met je werknemers en medewerkers is omdat je hier écht leert hoe je moet samenwerken. In een escape room kom je namelijk allemaal kwesties, puzzels en opdrachten tegen. Voor de ene puzzel moet je wiskundige kennis hebben, terwijl de andere opdracht juist meer inzicht nodig heeft. Weer een andere kwestie vraagt juist om meer logica.

In de kamer leer je onder tijdsdruk wie waar goed in is en wie je waar dus het beste neer kunt zetten. Aan de hand daarvan wordt er op een hele natuurlijke manier samengewerkt, omdat de tikkende klok ervoor zorgt dat je alles snel af wilt hebben. Durf dus te vertrouwen op elkaars talent en maak daar gebruik van, want alleen op die manier kun je een escape room halen. En dat willen jullie natuurlijk wel.

Betere onderlinge band én sterkere teamgeest door escape room

Samenwerken in een escape room leidt vaak tot bizarre, te gekke én hilarische ervaringen. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor een soort escape room jullie doen. Je kunt bijvoorbeeld voor een spannend thema, een heel vrolijk thema of een wetenschappelijk thema gaan. Neem maar eens een kijkje bij het aanbod van Escape room Rotterdam om te zien wat voor een soort rooms er beschikbaar zijn.

Ongeacht het thema versterkt het doen van een escape room sowieso jullie onderlinge band. Je strijdt immers als een team tegen de klok. De meeste kamers kunnen niet opgelost worden zonder meerdere personen; je hebt elkaar dus echt nodig. Daardoor krijg je een sterkere teamgeest en heeft het team weer even die boost die ze misschien nodig hebben om ook óp werk op deze manier te knallen.

Escape rooms zijn goed voor ontwikkeling van vaardigheden

Alsof dat nog niet genoeg is, is er nog een reden om een escape room als teambuilding te doen. Omdat je (meestal) 60 minuten lang constant moet nadenken en probleemoplossend aan de slag moet gaan, train je je hersenen. Misschien kom je erachter dat je bepaalde dingen niet zo snel weet en leer je in de kamer hoe je zoiets moet oplossen. Je bent dus eigenlijk continu je brein aan het trainen om verder na te denken dan je al kan.

Dat zorgt voor een betere ontwikkeling van verschillende vaardigheden. Natuurlijk ben je niet direct na het doen van zo'n escape room een of andere mastermind, maar des te vaker je met je team een escape room oplost des te beter je wordt in bepaalde vaardigheden, zoals samenwerken, probleemoplossend nadenken, doelgericht aan het werk gaan, een betere communicatie en ga zo maar door. Dergelijke elementen kunnen vervolgens allemaal worden ingezet op de werkvloer.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie