Waarom bedrijven veel meer aandacht aan hun online veiligheid moeten schenken

Redactie Baaz
Van de uitwisseling van informatie tot het opslaan van waardevolle gegevens: bedrijven doen haast alles online. Toch hebben veel bedrijven hun online veiligheid nog niet honderd procent op orde. En dat terwijl veiligheid op het internet soms nog belangrijker is dan veiligheid op werk.

Als je bedrijf een fysieke vestiging heeft, bijvoorbeeld in de vorm van een kantoor of een winkel, dan is een van de eerste dingen waar je voor zorgt de beveiliging. Je laat extra sloten installeren, je hangt camera´s en sensorlampen op en sluit een verzekering af die de schade dekt in het geval van inbraak. Kortom: je zorgt ervoor dat alles van waarde veilig en verzekerd is.

Hoewel bedrijven veel geld en tijd uittrekken voor de maximale beveiliging van hun inboedel en kantoor, is het online vaak slechter gesteld met de veiligheid. Bedrijven slaan bestanden op in de cloud, sturen facturen via de mail en zetten waardevolle bedrijfsinformatie in mappen op de computer, maar denken er niet aan om al die data even goed te beveiligen als hun offline omgeving. En dat is raar.

Als je kijkt naar wat de meeste waarde vertegenwoordigt bij veel bedrijven, dan is de data die online wordt gebruikt. Alle informatie en data waarmee een bedrijf zich identificeert of die bedrijfsprocessen reflecteren staat online. Dat hoort beveiligd te worden. Maar hoe pak je zoiets aan?

VPN verbinding

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat online niemand meekijkt als je websites bezoekt. Oftewel, je moet anoniem surfen om geen informatie prijs te geven als je op het internet zit. Een vpn verbinding is voor bedrijven onontbeerlijk: je creëert een eigen netwerk waar buitenstaanders niet in kunnen.

Dat is zeker van waarde als je je aansluit op Wifi in publieke ruimtes. Kwaadwillenden kunnen via zo´n netwerk meekijken met wat je doet en in het ergste geval zelfs je persoonlijke gegevens hacken. Een beveiligde netwerkverbinding is daarom essentieel.

Malware

Malware, gijzelsoftware, trojaanse paarden: het zijn allemaal bewoordingen voor hetzelfde fenomeen: virussen die online rondwaren en erop uit zijn je digitale omgeving te destabiliseren. Daarom is een goed antivirusprogramma en een sterke Firewall een noodzakelijk slot op de deur. Gebruik geen gratis testversies, je gebruikt toch ook geen testsloten als je de deur van je kantoor op slot doet?

Datahacks

Iets waar met name bedrijven die met grootschalige hoeveelheden data werken op moeten letten zijn datahacks. Omdat data zo waardevol zijn voor bedrijven, vertegenwoordigen ze ook een waarde voor criminelen die deze data zouden kunnen doorverkopen. Je hoort steeds vaker over hoe grote en kleine(re) bedrijven het slachtoffer worden van zulke datahacks, waarbij eigenlijk online wordt ingebroken en gegevens worden buitgemaakt. Bescherm je hiervoor door data op te slaan in een goed afgegrendelde cloud, met kopieën in het geval van een crash.

We leven in tijden van een digitale economie, wat betekent dat we onze digitale goederen moeten beveiligen. Dat niet doen, is alsof je de deur van je kantoor ´s nachts laat openstaan.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie