Vrouwen succesvoller in crowdfunding
Waarom zamelen vrouwen vaak meer geld in?

Vrouwen succesvoller in crowdfunding

Redactie Baaz

Vrouwen zamelen vaak meer geld in via crowdfunding dan mannen en dat heeft te maken met de woorden die ze gebruiken, blijkt uit nieuw onderzoek.

Vrouwen gebruiken andere woorden

​Andreea Gorbatai van de Amerikaanse universiteit Berkeley bekeek voor haar onderzoek bijna 10.000 crowdfundingprojecten op Indiegogo tussen februari 2010 en december 2013. Ze richtte zich uitsluitend op projecten die door één ondernemer werden geleid. Een van de uitkomsten is dat vrouwen dankzij hun woordkeuze vaak meer geld bij elkaar weten te brengen.

​Vrouwen kiezen doorgaans voor woorden die positieve emoties omschrijven, zoals spannend en gelukkig. Ook geven ze de voorkeur aan woorden als wij en samen, die de potentiële backers het gevoel geven dat ze betrokken worden bij het project in plaats van dat het ze alleen geld kost. ​Dit soort taalgebruik is een goede indicator voor succes op crowdfundingsites, aldus Andreea.

​Vrouwen systematisch succesvoller

Dat vrouwen zo goed zijn in crowdfunden, is volgens de onderzoeker opvallend. ​Crowdfunding op internet blijkt een interessant empirisch vraagstuk met zich mee te brengen: vrouwen zijn er systematisch succesvoller in dan mannen, terwijl dat offline precies andersom is, schrijft Andreea. Ze wijst erop dat durfinvesteerders vaak mannen zijn die geld aan andere mannen geven.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie