Vraag naar specialistische flexwerkers explodeert

Bart Remmers
Uit de nieuwste FreelanceMarktIndex (FMI) blijkt dat de vraag naar tijdelijk werk in het laatste kwartaal van 2018 fors toeneemt. Inhuurders en tussenpersonen verwachten dat er in het laatste kwartaal nog meer behoefte is aan freelancers.

Bij overheid en bedrijven zijn er momenteel veel grote projecten waarbij freelancers worden ingezet. Zo worden er bij de Politie en op diverse ministeries veel freelancers ingezet die reageerden op een opdracht via Freelance.nl. De Belastingdienst kampt al jaren met hardnekkige ICT uitdagingen. Om daarvan af te komen worden veel freelance ICT’ers ingezet die solliciteerden op het platform Freelance.nl. 

Banken op zoek naar flexwerkers

Ook banken hebben in hun digitale transformatie een grote behoefte aan ICT-specialisten. Bij dit soort projecten zijn experts nodig op relatief nieuwe vakgebieden als Big Data en Blockchain. De echte specialisten op deze vakgebieden weten in de huidige krappe markt wat ze waard zijn en werken vaak niet meer in loondienst maar op freelance basis. 

Niet alleen voor freelance ICT’ers zijn het gouden tijden, maar ook voor finance professionals.Hanno Roubos, onderzoeker bij Freelance.nl, noemt als voorbeeld de grootschalige inhuur van finance professionals bij het wegwerken van tienduizenden renteswap dossiers bij banken. Daar zitten honderden ingehuurde krachten vaak op een uurtarief van meer dan 100 euro. Dergelijke finance professionals zouden in loondienst slechts een fractie daarvan verdienen. 

Steeds meer experts maken de overstap 

De gouden tijden zijn ook werknemers in loondienst niet onopgemerkt gebleven. In de huidige krappe markt is het risico om zonder werk te komen klein. Freelancers hebben het werk momenteel voor het uitkiezen en kunnen hoge tarieven vragen. 

Uit onderzoek blijkt dat inhuurders merken dat er steeds meer werknemers uit loondienstverband gaan en freelancer worden. Hoofdreden is dat ze fors meer gaan verdienen als freelancer. Een online marketeer verdient in loondienstverband bijvoorbeeld zo’n 3.500 euro bruto per maand. Als freelancer kan dit bij een marktconform uurtarief van 70 al snel oplopen tot 10.000 per maand. Uiteraard moet een freelancer zich indekken voor arbeidsongeschiktheid en pensioenpremies afdragen. Echter, na aftrek van kosten voor deze verzekeringen blijft het verschil in verdiensten aanzienlijk. 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart