Vraag en aanbod huizenmarkt komende jaren niet in balans

Vraag en aanbod huizenmarkt komende jaren niet in balans

Redactie Baaz
De aankomende jaren zullen er te weinig huizen worden gebouwd, waardoor de vraag en aanbod in de huizenmarkt niet in balans komt. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Doelen huizenmarkt

De Nationale Woonagenda van minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken legt de minister op dat er tot 2025 jaarlijks 75.000 woningen moeten worden bijgebouwd. Ollongren wist dit aantal in de huizenmarkt afgelopen jaar niet te halen. Het ziet er nu ook naaruit dat het de komende jaren wederom niet lukt. Ondanks dat de productie in de lift zit, werden er in 2018 tienduizend woningen minder gebouwd dan de bedoeling was. Vooral in groeigebieden, zoals Zuid-Holland en Utrecht, blijft de productie achter.

Redenen tekort

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom de bouw van de nieuwe woningen in de huizenmarkt achterblijft. Een van de problemen is dat er te weinig rekening wordt gehouden met uitval. Bouwplannen worden niet snel genoeg concreet gemaakt. Zo is bijna de helft van de plannen nog niet opgenomen in de bestemmingsplannen.

Bijbouwen woningen in huizenmarkt

Wanneer we alle provincies bij elkaar optellen, dan zijn tot en met 2024 ruim 300.000 woningen in de concrete plannen opgenomen. Dit aantal ligt ruim onder de vraag in die periode. Volgens de Nationale Woonagenda zouden er tot en met 2024 in totaal 450.000 huizen bij moeten komen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie