Voor- en nadelen van de elektrische auto anno 2019

Redactie Baaz
Als je erop gaat letten, zie je ze overal rijden of staan. Het gaat over de elektrische auto. Grote automerken als Mercedes en Audi gaan Tesla achterna in het produceren van elektrische personenauto’s. Dit onderstreept nog maar eens dat er toekomst gezien wordt in de markt van elektrische auto’s.

Toch zijn de meningen over deze type auto’s erg uiteenlopend. Sommigen vinden het geluid van een auto het belangrijkste en anderen zeggen weer dat het elektrisch rijden helemaal niet zo goed voor de aarde is zoals wordt beweerd. Naast deze kritische groep is er ook een grote fanbase van bijvoorbeeld Tesla. In dit artikel lees je wat de voor- en nadelen zijn van het rijden met een elektrische auto.

De voordelen

Goedkoop rijden

Om het elektrisch te gaan rijden te stimuleren bij het volk, heeft de regering het aanschaffen van een elektrische auto zeer goedkoop gemaakt. Tot 2021 hoef je geen aanschafbelasting over de auto te betalen. Met de 4 procent bijtelling en het niet hoeven te betalen van wegenbelasting, is het de regering de laatste tijd goed gelukt om veel personen in een elektrische wagen te laten rijden.

Laden is goedkoper dan tanken

Personen die in een elektrische auto rijden, zullen dit aan de portemonnee hebben gevoeld. Je bent maandelijks een stuk minder kwijt aan laden dan als je moet tanken.

Beter voor de natuur

Bij het rijden van een volledig elektrisch voertuig komen er geen schadelijke stoffen vrij. Deze stoffen komen tijdens het rijden van bijvoorbeeld een benzineauto wél vrij. Dit kan zorgen voor de opwarming van de aarde. Nu is het opwekken van stroom nog steeds niet goed. Dit wordt gedaan met fossiele brandstoffen. Als er meer mensen elektrisch gaan rijden, komt hier meer aandacht voor. Groene stroom zal de redding van onze planeet worden.

Minder onderhoud nodig

In vergelijking met een niet-elektrische auto heeft een elektrische auto bijna geen onderhoud nodig. Dit komt doordat er binnenin de auto bijna niets beweegt. Dit voorkomt slijtage. Het enige wat sneller slijt met het zware gewicht van de auto, zijn de banden.

De nadelen

Dure aankoop

Om een elektrische auto te kopen, ben je tegenwoordig nog erg veel geld kwijt. Het is een kwestie van jaren tot het kopen van een goedkope elektrische auto mogelijk wordt. Automerken komen steeds dichterbij het maken van de alledaagse en goedkope elektrische auto.

Weinig laadpalen onderweg

In Nederland is dit meestal geen probleem. Overal groeien er laadpaalstations uit de grond. In het buitenland kan dit nog wel eens een probleem vormen. Hier wordt meestal nog aan gewerkt. Om thuis een laadpaal aan te schaffen, kan je thuis altijd opladen. Om tegelijkertijd ook zonnepanelen aan te schaffen, kan je zorgen dat er geen schadelijke stoffen in het proces voor komen.

Laadpaal kopen

Cable Soolutions is een bedrijf wat jou een laadpaal kan bezorgen. Ze helpen je via gerichte zoekfilters de voor jou juiste laadkabel te vinden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je van tevoren weet wat voor type elektrische auto je hebt. Je hebt namelijk twee types. Bij de één past de laadpaal type 2 en bij de andere laadpaal type 1. Is er geen ruimte bij jou voor de deur voor een laadpaal? Dan kan je bij Cable Soolutions Shop ook een losse draagbare oplader kunnen kopen. Deze kan je inpluggen op een normaal stopcontact. Helaas laad je auto met deze lader wel een stuk langzamer op dan met het gebruik van een laadpaal.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie