Vind je gestolen laptop terug met 'spyware'

Vind je gestolen laptop terug met 'spyware'

Redactie Baaz

Een sluw programma, Laptop Cop, claimt op afstand de inhoud van een gestolen laptop schoon te kunnen vegen, en bovendien de dader op te sporen.

Er wordt nogal wat gestolen in ons land. Volgens het Centraal bureau voor de statistiek is in 2007 totaal 243.000 keer ingebroken in autos. Het gaat dusdanig vaak om laptops dat reisverzekeraar Elvia overweegt de diefstal van laptops uit autos niet meer te vergoeden. Op veel van deze computers staat gevoelige (bedrijfs) informatie. Deze informatie is vaak veel belangrijker dan de laptop zelf.

Leegvegen
Het softwarepakket Laptop Cop is bedoeld om na diefstal of verlies alle data alsnog veilig te stellen. Zodra de diefstal is ontdekt kan Laptop Cop via internet verbinding maken met de gestolen laptop, ongeacht waar deze zich verbindt. Moet het apparaat natuurlijk wel online zijn. Vervolgens wordt een kopie gemaakt van de bestanden naar een door de rechtmatige eigenaar aan te wijzen computer. Dit gebeurt geruisloos, zonder dat de dief hier iets van merkt. Daarna kunnen de bestanden, ook verborgen data, (op naam, locatie of bestandstype) op afstand worden verwijderd. Om dit mogelijk maken moet een klein programma op de laptop zijn genstalleerd. Dit kan via het web in minder dan een minuut. Spyware waar je eindelijk zelf eens wat aan hebt.

Traceren
Om de gestolen laptop vervolgens te traceren claimt Laptop Cop alle handelingen en gegevens van de onrechtmatige eigenaar te kunnen afluisteren; alle in- en uitgaande emails, chatsessies, bezochte websites, gebruikersnamen en passwords. Deze informatie bevat meestal persoonlijke gegevens zoals naam, adres en telefoonnummer van de verdachte. Dit soort informatie is betrouwbaarder dan een opgave van de IP adressen waar de computer als laatst is gebruikt. Na het kopiren van ook deze informatie kunnen politie en justitie de feitelijke opsporing van de laptop in gang zetten. Laptop Cop maakt gebruik van dezelfde technieken welke door het Amerikaanse Ministerie van Defensie worden gehanteerd om ervoor te zorgen dat hun gegevens worden vernietigd.

Natuurlijk zijn we benieuwd of het pakket zo goed werkt als het zegt. En of het ook is te misbruiken om personeel mee te bespioneren. Onze collega's van WINMAG PRO zoeken het binnenkort uit. Wordt vervolgd.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie