Vijf Toyota’s Mirai voor Gasunie

Vijf Toyota’s Mirai voor Gasunie

Redactie Baaz

Gasunie heeft vijf exemplaren van de nieuwe Toyota Mirai in ontvangst genomen. De waterstof-elektrische Toyota Mirai is de nieuwe leaseauto van evenzoveel medewerkers onder wie directielid Ulco Vermeulen.De vijf Toyota’s Mirai zijn onlangs afgeleverd op het hoofdkantoor van Gasunie in Groningen.

De lease van de vijf Toyota’s Mirai past binnen de policy van Gasunie dat alle nieuwe leaseauto’s van medewerkers uitsluitend volledig elektrisch aangedreven mogen zijn. De innovatieve brandstofcel van de Toyota Mirai zet de getankte waterstof in de brandstofcel met behulp van zuurstof om in elektriciteit. Vervolgens wordt hiermee de elektromotor van de auto aangedreven. De Toyota Mirai rijdt dus 100% elektrisch en kent daarbij uitsluitend waterdamp als uitstoot.

Actieradius tot 650 km

Met een actieradius tot 650 kilometer (WLTP) kan Gasunie de waterstof-elektrische Toyota gebruiken voor dienstreizen door heel Nederland.Bij de overhandiging was onder meer Ulco Vermeulen van Gasunie aanwezig evenals Managing Director Jan Christiaan Koenders van Toyota Nederland. LeasePlan Nederland – de betrokken leasepartij – werd vertegenwoordigd door Managing Director Sander Pleij.

Mooie volgende stap

Ulco Vermeulen is lid van de Raad van Bestuur en Directeur Participations & Business Development van Gasunie en een van de bestuurders van de Toyota Mirai: “Gasunie vindt duurzaamheid belangrijk en is continue op zoek naar mogelijkheden om de eigen CO2-uitstoot te verlagen. Met de nieuwe Mirai zet Toyota een mooie volgende stap in de waterstof-elektrische mobiliteit, maar ook zeker op het gebied van gebruikerscomfort en actieradius.”

Voorbode van energietransitie

Jan Christiaan Koenders, Toyota Nederland (Louwman & Parqui): “We zijn ontzettend trots dat Gasunie voor onze Toyota Mirai gekozen heeft.
Hiermee laat Gasunie zien dat het gelooft in duurzame waterstof als middel om de klimaatdoelstellingen te halen. De Toyota Mirai is een voorbode van de energietransitie waarbij fossiele brandstoffen plaatsmaken voor groen gas en waterstof. Daarbij is de Toyota Mirai een heel comfortabele en stille auto die er ook nog eens geweldig uitziet.”

Doorpakken met duurzame mobiliteit

Sander Pleij, LeasePlan Nederland: “Zelfbewuste en overtuigende duurzame keuzes van koploperbedrijven zoals Gasunie zijn nodig om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te halen. Omdat wij als LeasePlan met ons volledig geëlektrificeerde wagenpark zelf ook vol inzetten op emissievrije mobiliteit in 2030, prijzen wij het leiderschap dat Gasunie hier toont door het woord bij de daad te voegen. Het is vanuit Gasunie een belangrijk koersbepalend signaal aan andere organisaties in Nederland en een toonbeeld voor Nederland wat ons op het gebied van duurzame mobiliteit het komende decennium te wachten staat. Daar hebben we bedrijven voor nodig die voorop durven lopen en het voorbeeld geven in Nederland. We zijn zeer verheugd dat wij hier met LeasePlan aan kunnen bijdragen.”

Missie H2

Net als Toyota ziet Gasunie vele mogelijkheden voor waterstof in de energietransitie. Beide partijen maken deel uit van Missie H2, een samenwerkingsverband dat erop gericht is de bekendheid van de duurzame mogelijkheden van waterstof onder het Nederlandse publiek te vergroten en een brede beweging op gang te brengen ten behoeve van de energietransitie. Nederland heeft met zijn industriële clusters, havens en omvangrijke gastransportnetwerk een unieke positie om internationaal koploper te worden. Onlangs werd bekend dat het kabinet wil dat Gasunie een deel van de bestaande gasleidingen gaat ombouwen tot een waterstofnetwerk. Volgens het kabinet is deze stap nodig om zijn klimaatdoelen te halen.

Zonder emissies, zonder te laden

De Toyota Mirai die Gasunie in gebruik heeft genomen, betreft de tweede generatie van Toyota’s innovatieve waterstof-elektrische auto. In vergelijking tot de eerste generatie uit 2014 is het design volledig nieuw. Het resultaat is een stijlvolle sedan die in de eerste plaats begeerte oproept en niet zozeer de nadruk legt op zijn geavanceerde aandrijflijn. Met meer vermogen, een betere efficiency en meer ruimte voor de opslag van waterstof, is de nieuwe Toyota Mirai ideaal voor het afleggen van grote afstanden, zonder emissies en zonder te laden.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie