Vijf soorten internetters

Redactie Baaz
Deze week hebben Ilse Media een Interview NSS de resultaten van hun onderzoek 'digitale huishoudens' bekend gemaakt. Vijf typen internetters komen naar voren.

De verschillende segmenten worden onderscheiden door houding en gedrag: de intensiviteit en het enthousiasme waarmee personen gebruik maken van internet en andere digitale toepassingen en apparaten.

  • Hulpzoekers (14%): dit zijn internetgebruikers die zich niet echt thuis voelen op het internet. Ze zijn niet vaak online en roepen vaker hulp in van anderen als ze iets op het internet willen doen. Hun computer is verouderd. Vaak gaan ze online via een inbelverbinding.
  • Pretinternetters (20%): voor deze mensen is internet vooral een bron van entertainment. Ze spelen eenvoudige spelletjes, downloaden muziek en kijken af en toe filmpjes op internet.
  • Functionele gebruikers (24%): deze groep vindt internet handig om even iets op te zoeken, bijvoorbeeld een telefoonnummer of informatie over een product. Ook gebruiken ze regelmatig e-mail en bankieren ze online. Ze internetten ook wel eens een dagje niet.
  • Frequente surfers (31%): dit zijn multitaskers. Ze internetten terwijl ze de radio of de televisie aan hebben staan. De computer gaat zelden uit. Ze maken functioneel gebruik van internet maar gebruiken het web ook voor entertainment. De meeste frequente surfers maken gebruik van ADSL.
  • Technofans (11%): dit zijn actieve, intensieve en doorgewinterde internetters. Vaak zijn het jonge mannen met veel affiniteit voor technologie. Hun computer is heel belangrijk en wordt voor allerlei toepassingen gebruikt. Ze geven gemakkelijk hun mening online en kopen regelmatig bij online winkels.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie