Vijf fouten die je startup ten gronde kunnen richten
Vijf fouten die je startup ten gronde kunnen richten

Vijf fouten die je startup ten gronde kunnen richten

Redactie Baaz
In het begin is het runnen van een startup vooral spannend en leuk, maar vergis je niet: er kan een hoop misgaan. Leer daarom van andermans fouten.

Succes voor startup niet vanzelfsprekend

​Paul Evans barstte van zelfvertrouwen toen hij zijn eerste bedrijf, een sportschool, net had opgericht. De ondernemer droomde van snelle successen en luxe weekendjes weg, maar de praktijk bleek een stuk weerbarstiger. Op Entrepreneur waarschuwt Evans anderen om niet dezelfde fouten te maken als hij.

​Je businessplan telt, niet je emotie

​Hoe overtuigd je ook bent van je startup, het gaat uiteindelijk om je businessplan en je verdienmodel. Evans dacht dat hij zomaar een koffer met geld van de bank zou krijgen, maar binnen een paar minuten had de directeur al een paar vragen gesteld die hij niet goed kon beantwoorden. 'Dit gaat werken', zei Evans vol overtuiging. Even later stond hij weer buiten, zonder een cent mee te hebben gekregen.

​Luister niet altijd naar je klanten

​Evans nam een failliete sportschool over die klanten had belazerd en daarom wilde niemand een abonnement afsluiten. 'Geen probleem, dan werken we toch niet met contracten', dacht hij. Een half jaar later kreeg Evans concurrentie van een grote sportschoolketen. Zijn klanten stapten massaal over. Het mag dan verleidelijk zijn om altijd te doen wat je klantenkring wil, maar kijk ook heel goed naar het financiële plaatje.

​Zet geen geld van familieleden op het spel

​Om toch aan geld te komen, stapte Evans naar zijn opa. Hij had immers maar 20.000 dollar nodig, toch? De ondernemer stond er totaal niet bij stil dat dit heel veel geld was voor zijn opa, die zijn hele leven voor een bescheiden inkomen had gewerkt. De twee gingen terug naar de bank en Evans kreeg dit keer wel een lening. Voor hem pakte het goed uit, maar toch heeft hij spijt van zijn arrogante houding.

​Hanteer een planning met een buffertje

​Evans en zijn zakenpartner bedachten in december dat ze al op 1 januari de deuren wilden openen, om zo de mensen met goede voornemens mee te pakken. Dat bleek veel te ambitieus, want de drie dagen voor de opening waren een hel. Alles kwam op zijn pootjes terecht, maar niet zonder heel veel stress, paniek en zelfs tranen. Dus bouw een buffer in en zorg ervoor dat je tien dagen voorloopt op de planning.

​Levenservaring is geen zakelijke ervaring

Als ervaren powerlifter, bodybuilder en personal trainer dacht Evans dat het runnen van een sportschool een eitje zou zijn. Mooi niet dus. Hij had namelijk geen verstand van zakendoen en hoe je klanten kunt behouden. Dus je mag dan lekker kunnen koken of een ster zijn in ontwerpen, dat betekent niet dat je automatisch ook een goede zakenman bent. Volg cursussen en wapen jezelf voor de zakenwereld.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie