Vijf basistips om je internetverkeer veilig te houden

Redactie Baaz
Als ondernemer zit je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op het internet. Een groot deel van ons werk vindt online plaats. Hoe meer gebruik we maken van het internet, hoe beter we ons dienen te beschermen.

Pas op het moment dat je voor jezelf nagaat hoeveel dingen je online doet, ga je beseffen hoe belangrijk internet is in ons dagelijks leven. En op het moment dat je gaat nadenken hoeveel van die online activiteit goed beveiligd moet zijn, ga je je vaak afvragen of je internetverkeer wel veilig is. De waarheid is dat veel mensen hun online beveiliging voor lief nemen en er vanuit gaan dat ze toch niets overkomt als ze geen obscure websites bezoeken. Het tegengestelde is echter waar: de dingen die we doen op het internet is waardevol voor anderen, en er zijn altijd mensen die op innovatieve manieren achter je gegevens aan zitten. Het is daarom van groot belang dat ons internetverkeer veilig wordt gehouden. En dat doe je zo.

1. Slotje

Zonder dat je er programma’s voor hoeft te installeren, kan je makkelijk controleren of een website veilig is. In de adresbalk wordt namelijk aangegeven of de website op een veilige server staat, door middel van een hangslotje. Als dat hangslotje er niet is, kan het zijn dat je via zo’n website virussen binnenkrijgt op je computer.

2. VPN

Om ervoor te zorgen dat je altijd een beveiligde internetverbinding hebt, waar zoveel mogelijk informatie is afgeschermd en waar je gegevens privé blijven, is een vpn onmisbaar. Als je van zo’n verbinding gebruik maakt, creëer je als het ware een eigen bubbel waaronder je volledig onzichtbaar blijft. Heel handig als je bijvoorbeeld gebruik maakt van openbare netwerken!

3. Firewall

Een firewall mag uiteraard niet ontbreken als je veel online bent. Je hebt tal van programma’s die je gratis kan downloaden en die je goede beveiliging geven. Uiteraard is het beter om te betalen voor een goede firewall. Zo’n firewall scant een website voordat je hem bezoekt en zorgt ervoor dat virussen je computer niet binnenkomen.

4. Updates

Het is belangrijk om de software op je computer met regelmaat te updaten, omdat hackers zoeken naar manieren om virussen naar deze software te sturen. Gelukkig zijn software-ontwikkelaars ook altijd bezig met kijken naar hoe ze hun software nog veiliger kunnen maken, en als ze een verbeterde versie hebben is het belangrijk je software up te daten naar die betere versie. Zo blijft de software veilig.

5. Virusscan

Ondanks de genoemde tips kan het uiteraard altijd gebeuren dat je alsnog een virus op je computer krijgt. Het is in dat geval belangrijk dat je regelmatig een scan laat doen op je computer door een antivirusprogramma. Zo’n programma kijkt naar mogelijke gevaren op je computer en als er virussen worden gevonden worden deze gelijk onschadelijk gemaakt. Een virus op je computer hoeft niet gelijk het einde te zijn, zolang je er maar snel bij bent!

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie