Videovergaderen niet serieus genomen

Redactie Baaz
Op tv is het al heel gebruikelijk, in de echte wereld is videoconferencing bij veel bedrijven nog toekomstmuziek, terwijl je flink op kosten kunt besparen.

Een op drie Europese bedrijven heeft vergaderen op afstand via geluid en beeld nog niet serieus overwogen. Een meerderheid denkt echter wel dat videoconferencing scheelt in de kosten. Dat stelt online-onderzoeksbureau Toluna na een rondvraag onder 716 Europese bedrijven.

Onpersoonlijk
De bedrijven die niet aan videovergaderen doen, geven daar verschillende redenen voor op. Bijna een kwart van de ondervraagden vindt de techniek te onpersoonlijk. Bij 17 procent van de respondenten werkt het management tegen en 16 procent vindt de methode te duur.
21 procent van de virtuele vergaderaars vindt de dienst vaak te ingewikkeld. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is de dienstverlening uitbesteden aan een externe partij (managed serviceprovider).

Reiskosten
Bedrijven die al virtueel vergaderen of dit overwegen, noemen als grootste voordelen kostenbesparing, snellere reacties en besluitvorming en het ontzien van het milieu. Met ruim 60 procent is besparing op de reiskosten volgens de ondervraagde bedrijven de belangrijkste reden om te televergaderen in woord en beeld.
Virtueel vergaderen is milieuvriendelijk dan meetings in levenden lijve. Het aantal zakenreizen neemt immers af. Auto's gaan namelijk minder vaak de weg op en vliegtuigen blijven bij minder vraag langer aan de grond. Dat scheelt brandstof en uitstoot van schadelijke stoffen. Voor 31 procent van de bedrijven is dat laatste ook een belangrijke reden om over te stappen.

Nederland
In Nederland maakt het Nijmeegse ziekenhuis UMC St. Radboud al gebruik van een geavanceerd systeem om te videovergaderen. Een van 's werelds grootste dienstverleners op gebied van risicomanagement, het Noorse DNV, liet onlangs weten een geavanceerde videoconferencesysteem aangeschaft te hebben. Het bedrijf, dat ook een kantoor in Rotterdam heeft, wil hiermee besparen op kosten voor vliegtickets en wil het milieu ontzien. Voor kleinere bedrijven is virtueel vergaderen mogelijk via gratis webdiensten als MSN en Skype.

Videoconferenceoplossingen, zoals hier van Tandberg, vragen om een basisinvestering, die je snel terugverdiend door te besparen op reiskosten

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie