Vestigingen veilig met elkaar verbinden via IPSEC

Vestigingen veilig met elkaar verbinden via IPSEC

Redactie Baaz

 Wanneer je als organisatie meerdere vestigingen hebt, wil je ervan verzekerd zijn dat deze vestigingen soepel en vooral veilig met elkaar samen kunnen werken.

Niet alleen hebben veel organisaties meerdere vestigingen. Ook wordt steeds vaker gekozen voor het gebruik van de diensten van een extern datacenter. Servers hoeven zo niet langer zelf ingekocht en beheerd te worden. Het beheer van deze servers zelf in te richten kan namelijk lastig zijn. De koppeling tussen de lokaal geïnstalleerde applicaties en de extern afgenomen servers moet eveneens veilig zijn. IPSEC is een methodiek die hieraan bijdraagt. In dit artikel lees je meer over de toepassing en werking van IPSEC.


Werking van IPSEC voor een veilige verbinding 

Bij IPSEC wordt gebruikgemaakt van een combinatie van tunneltechnieken en encryptie. De tunneltechnieken zorgen dat het voor buitenstaanders niet mogelijk is om mee te kijken met het internetverkeer vanuit een vestiging. Er wordt een privaat netwerk opgezet, waarbij men gebruikmaakt van OSI-laag 3. Dat netwerk wordt geplaatst over bijvoorbeeld een zakelijk glasvezel netwerk. Middels encryptie is het mogelijk om bestanden versleuteld over en weer te sturen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat data kan worden ingezien, op het moment dat het kwaadwillenden hackers alsnog zou lukken om internetverkeer te onderscheppen. IPSEC is een VPN-oplossing die door verschillende Nederlandse partijen aangeboden wordt. 


Monitoring op de IPSEC-verbinding

Belangrijk bij het afnemen van een IPSEC-verbinding is de service die hierbij geboden wordt. Denk bijvoorbeeld aan de monitoring op het netwerk. Bij haperingen of soortgelijke onregelmatigheden in de verbinding is het belangrijk dat direct gehandeld wordt. Zijn verdere acties nodig om de verbinding te stabiliseren? Wat heeft de onregelmatigheid in de verbinding veroorzaakt? De service is ook noodzakelijk voor de implementatie van een IPSEC-verbinding. Vaak kan deze verbinding over een bestaande internetverbinding heen worden geplaatst. Raadpleeg een implementatiepartner om te kijken op welke manier het netwerk binnen jouw organisatie geïmplementeerd kan worden. 


Veilige verbinding steeds belangrijker

Er wordt steeds minder lokaal opgeslagen op systemen. Bedrijven kiezen voor het werken vanuit de cloud, waarbij data vanaf iedere locatie en ieder device bereikbaar moet zijn. Tegelijkertijd neemt ook digitale criminaliteit fors toe. Deze combinatie maakt dat het cruciaal is om met veilige verbindingen en betrouwbare externe partijen te werken. Zou je dit niet doen, dan loop je het risico slachtoffer te worden van deze toenemende criminaliteit. Denk hierbij aan diefstal van persoonsgegevens, diefstal van soortgelijke gevoelige interne informatie, enzovoorts. 

Foto door David Egon  

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie