Verzeker je van de juiste verzekering

Verzeker je van de juiste verzekering

Redactie Baaz
Als ondernemer ontkom je niet aan vele risico's. Gelukkig zijn er evenveel manieren om die risico's te verkleinen of zelfs te elimineren. Op vlakken als krediet, aansprakelijkheid en inventaris – en de dekkingen van deze facetten – is het gunstig, vrijwel noodzakelijk, om een juist consult in te schakelen en verzekering af te sluiten. We zetten de belangrijkste op een rij.

Deskundige inhuren?

Iedereen bezit een deskundigheid op een bepaald vlak. Kies er daarom voor zaken uit te besteden waar je zelf geen kennis van hebt: outsourcing. De meeste activiteiten zijn uit te besteden. Enkele voorbeelden zijn de boekhouding en salaris- en personeelsadministratie. Het voordeel van het inschakelen van een externe specialist, is dat hij je taak grondig en snel kan uitvoeren. Bovendien heeft hij de logistieke ervaring, de middelen en het gereedschap. Leg je taken elders neer, dan neem je een kans. Twijfel je? Bevraag jezelf: kan ik het zelf en wil ik het zelf? Met deze overweging besteden veel ondernemers bijvoorbeeld een deel van de boekhouding extern uit. Ook aan de omzeten inkomstenbelasting en het opstellen van de jaarrekening branden zij liever niet hun vingers. Administratiekantoren of accountants zijn hierin gespecialiseerd.

Aov-verzekering

Niet alles hoeft uitgebreid door een specialist te worden uitgezocht. Zit je in het kleine segment van het MKB, of ben je ZZP’er, dan is arbeidsongeschiktheid een groot financieel risico. Werknemers hebben twee jaar recht op loondoorbetaling bij ziekte, daarna kunnen ze in de WIA komen. Voor zelfstandig ondernemers is er, buiten de bijstand, geen vangnet. Om het financiële risico af te dekken, kan je als ZZP’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Toch heeft slechts 20 procent van de ZZP’ers zo’n verzekering afgesloten. Verschillende factoren beïnvloeden de kosten voor een aov, zoals de leeftijd van de verzekerde. Jonge mensen hebben over het algemeen een lagere kans om arbeidsongeschikt te raken. De premie die jonge mensen betalen is daarom lager.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een tegenhanger van de particuliere WA-verzekering en dekt de schade die voortkomt uit ongelukjes. Als een ondernemer (of een van zijn werknemers) bij een klant komt en een vaas omstoot dan zal een privé-verzekering dit niet dekken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering keert in zulke gevallen de schade uit aan de tegenpartij.

Kredietverzekering

Een kredietverzekering helpt om meer zekerheid van betaling te krijgen als je op rekening levert. Je betaalt hiervoor een premie over je omzet. Als je klant niet betaalt door bijvoorbeeld een faillissement of surseance van betaling, betaalt je verzekeringsmaatschappij het geld aan je uit.

Rechtsbijstandverzekering

Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering dekt de juridische kosten van incassozaken, conflicten en ontslagzaken. Deze verzekering is vaak modulair opgebouwd en per module gelden vaak verschillende vergoedingen en voorwaarden. Een belangrijke verzekering, omdat in het zakelijk verkeer conflicten helaas vaak voor komen en juridische diensten zeer prijzig zijn.

Inventarisverzekering

Een inventarisverzekering biedt dekking tegen schade die is ontstaan door branden waterschade, inbraak of vandalisme aan bedrijfsmiddelen, meestal inclusief elektronica en computers. De dekking voor inventaris kan ook in jouw opstal- of goederenverzekering meegenomen worden. Ga daarom goed na wat voordeliger is, voordat je een verzekering afsluit.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie